zaterdag 12 oktober 2019

'Verstilde Vergankelijkheid’ door Mieke Werners


Textielkunstenaar Mieke Werners exposeert onder de titel “Verstilde Vergankelijkheid” vanaf zaterdag 12 oktober t/m 1 maart 2020 een selectie van haar textiele beelden in het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam. Het thema “vergankelijkheid “ is altijd weer terug te vinden in haar werk. Inspiratie haalt Mieke Werners uit het leven zelf. De schoonheid daarvan, maar ook de eindigheid. Verval is een duidelijk thema in haar textiele werken. 

Veel inwoners van Noord-Holland zullen haar kennen: Mieke Werners, textielkunstenaar.
Geboren in Amsterdam en in deze stad volgde zij de opleiding ‘Textiel’ aan de Rietveldacademie.
Vanuit haar latere woonplaatsen Wognum, Uitdam en Broek in Waterland heeft Mieke zich jarenlang ingezet voor culturele, sociale en kunstzinnige activiteiten. Zij werkte in buurthuizen, peuterspeelzalen; theaters (poppenspel)en als docent. In het hele land (en buurlanden) kreeg zij bekendheid door haar projecten “de dagen duren”,“Van oude mensen….” en “Meisjeblijfje’. In de textielwereld is veel waardering voor de geheel eigen manier van werken van Mieke en regelmatig verschijnen artikelen over haar in textieltijdschriften. In 2018 werd zij kunstenaarslid bij Arti et Amicitiae in Amsterdam. Sinds 1994 is Mieke vooral bezig als beeldend kunstenaar en doet dat nog fulltime in haar atelier in Amsterdam Noord. Daar werkt ze op dit moment aan haar nieuwe project “Keeromme“.


Haar eerste expositie was in Alkmaar bij Galerie Hendrik Beekman waar ze voor het eerst de naam ”TEXTIELKUNSTENAAR” kreeg. Voor haar een ‘geuzennaam’. Textiel heeft en had een oubollig karakter, iets waar Mieke altijd tegen geageerd heeft. Daarom maakte ze haar installatie HULDE; een eerbetoon aan TEXTIEL en alle handen die dit moois hebben gemaakt.

Veel mensen hebben haar werk gezien in een kunstroute. Zij deed enkele edities mee met de kunstroute in Broek in Waterland en Kunst Kijken in Monnickendam. Men kan haar ook tegengekomen zijn in de Grote kerk in Monnickendam waar ze als lid van de Waterlandse Kunstkring eens in de twee jaar nieuw werk voor maakt. Opmerkelijk vindt Mieke dat -als mensen haar ontmoeten- zij vaak nog weten te vertellen welk werk ze indertijd van haar hebben gezien. Het was voor Mieke dus belangrijk dat zij van de tentoonstelling hier in het museum een “overzichtstentoonstelling“ zou maken zodat mensen dat werk nog eens konden terug zien.

In haar leven heeft Mieke altijd met kinderen gewerkt en dat doet ze nog steeds graag. Zo zijn er tijdens de tentoonstelling workshops voor kinderen (en ook voor volwassenen) gepland om hen kennis te laten maken met WOL. Het materiaal dat Mieke sinds het jaar 2000 voornamelijk gebruikt in haar textiele werken.

In de tentoonstelling is recent- maar ook eerder gemaakt werk te zien. Zoals “WEEMOED” (2 bij 2 meter) en de levensechte oude vrouw, geheel van wol gemaakt: “GROOTJE” uit de serie

“Van oude mensen….”. De tentoonstelling wordt zondag 13 oktober om 17.00 uur geopend door Martha Dirkmaat. Indertijd als journalist van het NoordHollands Dagblad schreef zij: “Op het eerste gezicht lijken de beelden van Mieke Werners sprookjesachtig; maar tonen als bij een goed sprookje ook een donkere kant.”

Tentoonstelling “Verstilde Vergankelijkheid”, te zien vanaf zaterdag 12 oktober t/m 1 maart 2020 in het Waterlandsmuseum de Speeltoren, Noordeinde 2-4, Monnickendam. Openingstijden t/m 31 oktober: dinsdag tot en met zondag van 11.00 - 17.00 en vanaf november t/m 29 maart 2020: alleen in de weekenden van 11.00 - 17.00. Schoolvakanties: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00.

Meer info: www.despeeltoren.nl of website van Mieke Werners: www.textielkunstenaar.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten