maandag 7 oktober 2019

Een quiltster doet inspiratie op in de Haute Couture

Dit keer geen verhaal over quilten, dit keer een verhaal over een hele leuke expositie.

Yves & Catherine, une histoire d'amour

De nieuwsbrief van Textielplus attendeerde mij op een expositie in Museum No Hero in Delden.
Tot en met 8 januari worden er 30 ontwerpen getoond van couturier Yves Saint Laurent, speciaal ontworpen voor Catherina Deneuve. Zij waren nooit een stel, maar hadden een levenslange vriendschap. Museum No Hero zoemt in op hun unieke relatie.


Nieuwe visie op de de vrouw

Yves was een vernieuwer, iemand met een nieuwe visie op de vrouw. Zijn beroemdste ontwerp, Le smoking, veroorzaakte een schandaal. Vrouwen in smoking, dat hoorde niet.


Misschien was dat de rede waarom Catharine voor Yves koos. In 1965, toen Catherine een jurk nodig had voor een bezoek aan de Engelse koningin, ontmoette zijn Yves voor het eerst. Hij stond aan het begin van zijn carrière en had samen met zijn partner een modehuis in Parijs. Yves groeide uit tot een van de belangrijkste modeontwerpers van zijn tijd en ook de eerste die een eigen museum kreeg in Parijs. Yves gaf Catherine klasse en zij was voor hem het ideale uithangbord. Catherine betaalde nooit voor haar jurken, ze droeg ze en was daardoor zijn beste reclame.

Drie zalen Yves en Catherine

De jurken komen uit de kast van Catherine en zijn door haar gedragen. Als je goed kijkt, zie je her en der nog de sporen van make-up en deodorant.

Extra leuk is dat ook de Mondriaan-jurk uit het Rijksmuseum is te zien.
Kortom, de expositie is een echte aanrader en bovendien is er in het museum veel meer te zien. Ook Delden, een gezellig klein stadje met vlakbij kasteel Twickel is de moeite waard om te bezoeken


Hartelijke groet,
Jo Huijsman
namens het Quiltersgilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten