maandag 23 september 2019

Let's Dance!


Let’s Dance, put on your red shoes and dance the blues: het Gemeentemuseum Den Haag zet dansmode in de spotlights. Van subculturen als hiphop tot klassiek ballet. Van invloedrijke kostuums uit dansfilms tot kleding om in te dansen. En van professionele kostuums – al dan niet ontworpen door bekende couturiers zoals Viktor & Rolf en Jan Taminiau – tot kleding van grote namen uit de modewereld die zich hebben laten inspireren door die betoverende danswereld.   

Let’s Dance! laat dansmode van nu en de afgelopen decennia zien, maar duikt ook verder in het verleden omdat speciale dansmode al in de zeventiende eeuw ontstond. Balletvoorstellingen deden toen qua spektakel niet onder voor de huidige modeshows tijdens de grote fashionweeks. 

In het begin van de twintigste eeuw was vooral het Russische balletgezelschap Ballets Russes toonaangevend met vernieuwende, kleurrijke kostuums. Zelfs Coco Chanel mocht voor dit gezelschap ontwerpen.
In Nederland werkt Het Nationale Ballet samen met verschillende ontwerpers. Vooral de kostuum- en decorontwerpen van Toer van Schayk genieten internationale faam. Vanaf de jaren 50 zijn modeontwerpers steeds vaker betrokken bij kostuumontwerpen voor dansvoorstellingen met bijzondere – soms extravagante – ontwerpen als resultaat. Een must-see voor elke dans- en modeliefhebber!

Vanaf 28 september zie je in het Gemeentemuseum Den Haag ontwerpen van bekende couturiers die zich lieten inspireren door dansmode, professionele danskostuums, de invloed van kleding uit dansfilms, kleding om in te dansen, ontwerpen van o.a. Viktor & Rolf, Jan Taminiau, Yves Saint Laurent, Vivienne Westwood en Iris van Herpen voor balletgezelschappen en meer!Geen opmerkingen:

Een reactie posten