woensdag 25 september 2019

Faith Ringgold: quilts en nog veel meer!

Faith Ringgold: We came to America
Ze werd geboren in Harlem in New York in de tijd dat daar een bloeiende kunstscene bestond. Van haar moeder, die modeontwerpster was, leerde ze naaien.
De artistieke praktijk van Faith Ringgold is zeer breed en divers en gaat van schilderen tot quilts, van sculpturen en uitvoerende kunst tot kinderboeken. Als docent gaf ze les aan een openbare school in New York en aan een hogeschool. In 1973 stopte ze met het onderwijzen om zich volledig te wijden aan het creƫren van kunst.
Haar werken hebben vaak een sociale boodschap. Ze gaan b.v. over raciale vraagstukken in de Amerikaanse samenleving en over de positie van vrouwen.

Faith Ringgold reisde in de zomer van 1972 naar Europa. In Amsterdam bezocht ze het Rijksmuseum,  en dat leidde tot de ontwikkeling van haar quiltschilderijen. In het museum zag ze een collectie 14e-en 15e-eeuwse Nepalese schilderijen die waren ingelijst in stof zodat ze opgerold konden worden. Deze thangka's inspireerden haar om stoffen randen rond haar eigen schilderijen te maken en daarna was de stap naar het maken van quilts snel gemaakt. Haar eerste quilt Echoes of Harlem maakte ze samen met haar moeder.

Faith Ringgold: Echoes of Harlem
En het quilten was ook onderwerp van haar werk!
Faith Ringgold: Sunflower quilting Bee at Arles
Faith heeft net een expositie gehad in Londen maar die is inmiddels al afgelopen. Maar op haar website kun je ook uitgebreid van haar bijzondere werk genieten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten