vrijdag 13 september 2019

Encounter #6 Gestolde getuigenissen


De afgelopen jaren verzamelde designer/ kostuumontwerper Joost van Wijmen littekens en de intieme verhalen die erachter zitten. De littekens liet hij vervolgens naborduren op zijde. Deze verzameling is onder de naam ENCOUNTER#6 in september en oktober 2019 te zien in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en in het TextielMuseum Tilburg.

ENCOUNTER #6 is onderdeel van een groter doorlopend onderzoeks- en designproject. Onder de naam ENCOUNTER onderzoekt Joost van Wijmen door middel van verschillende ge├źnsceneerde fysieke ontmoetingen hoe ons lichaam tijdens ons leven verandert en welke impact deze verandering heeft.

“In mijn werk als kostuumontwerper meet ik lichamen op of pas ik kleding aan. Daarbij raak ik anderen aan. Dit intieme moment vormde het uitgangspunt van mijn praktijkgerichte onderzoeksproject ENCOUNTER. Hierin staat de aanraking niet meer ten dienste van een toegepast ontwerpproces, maar is het het beginpunt van een analyse naar de relatie tussen mensen aan de hand van een ontworpen ontmoeting.”

Naast verhalen resulteren deze ontmoetingen ook in tastbare producten. In ENCOUNTER#6 zijn dit met de hand geborduurde littekens. Daarnaast ontwierp Van Wijmen ansichtkaarten met borduurpatronen van enkele littekens uit de collectie. In het TextielLab Tilburg ontwikkelde hij een machinaal geborduurde versies van de littekens. Zij zijn als broche draagbaar. Al deze producten maken de impact van het veranderend lichaam tastbaar en bespreekbaar. Tevens onderzoeken ze vraagstukken over ethiek en eigenaarschap binnen het project.ENCOUNTER#6 – geborduurde littekens en hun verhalen van Joost van Wijmen is te zien in:

• Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch, 30 aug – 5 sept
• ETZ, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg, 16 sept – 6 okt
• TextielMuseum Tilburg 9 – 27 okt

Gedurende de expositie in het ETZ Tilburg vinden live-encounters plaats op zaterdag 21 en 28 september en 5 oktober. Dan zijn Joost van Wijmen en een borduurder in het ziekenhuis aanwezig om nieuwe littekens te verzamelen. In het TextielMuseum is op zondag 20 oktober een live-encounter.

Zie de agenda voor meer informatie: https://project-encounter.nl/agenda/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten