maandag 2 september 2019

Een dagje museum More, inspirerend voor quilt en textiel liefhebbers

Lees hier hoe een dagje museum More voor mij een leerzame dag is geworden door het bestuderen van de werken van  Euan Uglow en Christiaan Kuitwaard
.
Euan Uglow

Zijn hele werkende leven hield de Engelse schilder Euan Ugolow (1932 - 2000)  zich bezig met hoe krijg je dat wat je voor je ziet en waar je verrukt van bent zodanig op het doek dat je ook daar die verrukking ervaart.

Het is werkelijk bijzonder om te zien dat hij daarbij niet alleen op zijn ogen vertrouwde. Hij maakte zijn onderwerpen ondergeschikt aan de geometrische verhoudingen van het platte vlak.


Hoewel  er enige rekenvaardigheid nodig is, kan  zijn  methodiek  heel goed  als uitgangspositie voor een ontwerp van een quilt gebruikt  worden. Op de foto's hieronder is heel duidelijk te zien dat hij in rasters werkte.

Een manier die er een beetje aan doet denken, maar veel eenvoudiger is de zogenaamde pixel  methode. In het Quiltnieuws van september, het tijdschrift van het Quiltersgilde vertelt Marjolein den Oudsten meer over  het vergroten van een foto tot je alleen maar blokjes ziet.


De oefeningen van Christiaan Kuitwaard

Elke week schildert Christiaan Kuitwaard (1965) een white box tekening.  Het is een opdracht die Kuitwaard zichzelf heeft gesteld. Het is een voortdurende oefening in kijken met als doel steeds beter en steeds bewuster waar te nemen om steeds meer grip te krijgen op licht en schaduw, ruimte en vorm, kleur en contrast. In museum More zijn de nummers 264 t/m 391 te zien. Inmiddels is de reeks uitgegroeid tot over de 400.  Het doet mij denken aan de initiatieven iedere dag een steekje, iedere dag een tekening en het spreekwoord oefening baart kunst!Hartelijke groet namens het Quiltersgilde,
Jo Huijsman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten