woensdag 21 augustus 2019

Vezel, vezels, vezelen

Gister alweer de laatste zomermarkt van 2019 in ons dorp Koudum. Zes weken lang iedere dinsdag zomermarkt, met verschillende kramen en een heleboel kinderen die hun speelgoed willen verkopen.
Ieder jaar staat er ook een dame met borduurgaren, heel veel kleuren DMC voor een klein prijsje en incourante of uitlopende kleuren gaan per tien strengetjes in een zakje voor 2 euro. Hiermee vul ik elke zomer mijn assortiment aan....

Steekjes maken vind ik hartstikke leuk, graag heb ik een naald en draad in mijn handen en borduur ik hele quiltjes vol. Zo kom ik bij het artikel dat Mariet Rankenberg voor de Vezel schreef. 'Met lange en korte pootjes' heet het. Een lust voor het oog zijn de verschillende steekjes die Mariet zet en zij schrijft er een inspirerend verhaal bij. Met veel voorbeelden laat ze zien, hoe je een traditionele steek op een losse manier kunt gebruiken.

Mariet Rankenberg - festonsteek

En om bij de draadjes te blijven, een sieraad in Tunisch haakwerk door Elly van Elp-Bosscha. Wat weet zij toch altijd weer een mooie sieraden te bedenken. Dit keer een halssieraad, gehaakt met een papierachtig materiaal. Heel duidelijk legt ze de techniek van Tunisch haken uit en geeft een uitgebreide werkbeschrijving van de ketting.

Elly van Elp-Bosscha - Sieraad in Tunisch haakwerk

En van de draadjes en het sieraad, naar draadtekenen. Sandra Mackus werkt als tekenaar normaal gesproken met zwarte pen en fineliners. Een zelfgeschreven kinderboek is voor haar de aanleiding geweest om met textiel te gaan werken en de illustraties met losse steekjes op te bouwen, het proces en resultaat laat zij in het artikel zien.

Sandra Mackus - draadtekenen

Intussen wordt er alweer hard gewerkt aan de volgende Vezel. In de loop van september komt die uit, boordevol nieuwe, inspirerende idee├źn. Natuurlijk lichten we half september vast een tipje van de sluier op.

Voor meer informatie over Vezel deze link volgen. Tot ziens in september!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten