dinsdag 13 augustus 2019

Tekstballon van Esther Derx

Esther Derkx: Tekstballon
Het is zomer en dan is er ook weer tijd om door oude tijdschriften heen te bladeren. Daar tref je soms erg leuke, originele projecten aan.Het voorjaarsnummer 2004 van TextielPlus ging over Verhalend Textiel. Leuk onderwerp want zowel hele oude als hele moderne dingen kunnen hier onder vallen.

Opvallend vind ik het project Tekstballon van Esther Derx
Het is een beschrijvend verhaal over gedroomde reisbestemmingen in de vorm van een kleurige toverbal. De woorden die samen het verhaal vertellen vormen één lang lint dat is opgerold tot een grote bal. De woorden zijn gezeefdrukt en omlijst met een felle kleur vilt. Esther heeft als ondergrond stoffen gebruikt die afkomstig zijn van afgedankte kledingstukken.
Het textielwerk was onderdeel van de tentoonstelling over Anna Verwey in Galerie TENT in Rotterdam. Het begin van het verhaal lag daar afgerold op de grond en was duidelijk leesbaar. Met een schaar die was opgehangen in de buurt van het werk konden bezoekers één of meer woorden los knippen. 

Zo ging elk woord zijn eigen leven leiden in een compleet andere context op de kleding van verschillende mensen. De achtergebleven woorden vormden daarna nog steeds een kleurige bol die uitnodigde om afgerold en gelezen te worden.

Sinds 2000 werkt Esther Derx als zelfstandig produktontwerper met af en toe een uitstapje naar wat vrijer werk. Ze zegt over haar werk:
" Ik bevind mij graag op de grens van beeldende kunst en toegepaste vormgeving. Onder de naam Vernieuwd! maak ik diverse producten in kleine tot middelgrote series. Mijn producten zijn veelal ontstaan vanuit experimenten met de zeefdruktechniek in combinatie met hergebruikte materialen. Door afgedankte materialen/producten een andere wending te geven wil ik deze nieuw leven inblazen zodat ze een nieuwe waarde krijgen en behouden. Bovendien leveren de combinaties van nostalgische en nieuwe elementen vaak een spannend beeld op. De materialen waar ik mee werk zijn heel divers maar altijd combineerbaar met zeefdruk."

Haar serviesgoed wordt inmiddels  in galeries en winkels in Nederland, Parijs, Londen, New York en Tokyo verkocht. 

Esther Derx: Dragon Mok

Geen opmerkingen:

Een reactie posten