donderdag 1 augustus 2019

Duran Lantink: Old Stock


Het Centraal Museum Utrecht presenteert nieuw werk van de internationaal snel rijzende modeontwerper Duran Lantink.

De originele Nederlandse modeontwerper opereert op het snijvlak van kunst en mode en staat bekend om zijn eigenzinnige visie op duurzaamheid. Duran maakt spannende nieuwe collecties van restanten uit de mode-industrie: overgebleven materialen en niet verkochte kledingstukken verwerkt hij tot nieuwe ontwerpen.

Zijn eerste solotentoonstelling is een avontuurlijk drieluik waarin thema’s als duurzaamheid en diversiteit centraal staan.

In het eerste deel laat Duran nieuwe stukken zien, gerealiseerd door hergebruik van enkele afgestoten kledingstukken uit de modecollectie van het Centraal Museum. Met lef zet hij de schaar in de stukken en verwerkt ze tot nieuwe ontwerpen.

Vervolgens toont het museum een spraakmakende installatie die Lantink in samenwerking met Joeri Woudstra eerder dit jaar maakte in het Somerset House in London. Deze oogt als een mistroostig en verlaten winkelcentrum met shop-in-shops, waarin winkelinterieurs van diverse grote modelabels samensmelten. Lantink verwerkte kledingstukken uit onverkochte designer-items: de post-black Friday collectie.

Tot slot is Sistaaz of the Castle te zien, een bijzonder project dat hij samen met fotograaf Jan Hoek initieerde. Centraal staan de kleurrijke looks van transgender sekswerkers die op straat leven in Kaapstad, Zuid-Afrika – Duran maakte met én voor hen nieuwe droom looks.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten