maandag 12 augustus 2019

De reis van de Oud Delftse vaas

Deze keer een blog geschreven door de voorzitter van de ViltKontaktGroep, Marion Lappenschaar. Zij gaat de scherven van een vaas verwerken met wol voor TF 2020


De reis van de Oud Delftse vaas

Daar staat ze. Mijn moeder kreeg haar als verlovingscadeau van haar ouders. Ze is ongeveer 80 jaar oud. Vanaf het moment dat zij de plateelfabriek in Nijmegen verliet, maakt ze deel uit van onze familie. 

Mijn moeder heeft haar gekoesterd, verzorgd, met vaardige hand hersteld. Zij reisde met de boot en het vliegtuig tussen de andere huisraad naar verre oorden in Indonesië en Suriname om daar jaren te verblijven. Ze pronken op verschillende kasten. 

 Voor mijn moeder was zij veel meer dan een Oud Delftse vaas. Zij vertegenwoordigde de band met haar familie in Nederland als heimwee toesloeg. In de loop der jaren heeft ze littekens opgelopen. Maar ze was in goede handen bij mijn moeder die haar zo'n 15 jaar geleden aan mij doorgaf in de overtuiging dat ik voor haar zou zorgen zoals zij dat had gedaan. 

En dat doe ik, ware het niet dat de katten met minder ontzag voor haar hadden. Zij werd op enig moment achteloos op zij gezet.... Ze viel in grotere en kleine stukjes uiteen. Ik kon geen afstand van haar doen. Zij vertegenwoordigt mijn band met mijn moeder en mijn grootouders. De verschillende stukjes zijn door mijn handen gegaan, gekoesterd en met eerbied verwerkt........

Marion Lappenschaar
ViltKontaktGroep

2 opmerkingen: