maandag 8 juli 2019

Kleren maken de vrouw
Zaterdag 6 juli heeft het Zuiderzeemuseum de tentoonstelling Kleren maken de vrouw geopend; een aansprekend en leerzaam overzicht van kleding van vroeger en nu. De nadruk van deze nieuwe tentoonstelling ligt niet alleen op de oude handwerk- en reparatietechnieken en de schoonheid die deze opleveren, er is ook aandacht voor hedendaags design dat is gebaseerd op oude vormen en technieken.  Je kunt er zien wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding én ook ontdekken  hoe je eigen kleding een tweede of misschien wel derde leven kunt geven!

Op de catwalk zijn, naast prachtige klederdracht, onder andere stukken te zien van hedendaagse modeontwerpers zoals Jan Taminiau en Alexander van Slobbe. Daarnaast zijn duurzame creaties van Hul le Kes en Ronald van der Kemp te zien. Er is veel aandacht voor het onderhouden van kleding om de levensduur te verlengen. Duurzaamheid wordt in onze tijd steeds belangrijker en ook kleding wordt ‘geupcycled’ of ‘gerecycled’. Maar de tentoonstelling Kleren maken de vrouw toont dat deze trend niet nieuw is. In een tijd dat de meeste kleding nog zelf met de hand werd gemaakt, was het volkomen vanzelfsprekend dat kapotte kleren werden hersteld. Stof – wol, linnen, katoen en soms zijde of kant – was kostbaar. Tijd niet.

Vroeger werd kleding niet alleen met heel veel zorg met de hand gemaakt, maar ook eindeloos gerepareerd om elk stuk zo lang mogelijk te behouden voor gebruik. Naast oude, vakkundig verstelde kledingstukken die binnenstebuiten worden getoond om de aandacht te vestigen op de met zorg uitgevoerde reparaties, hangen er ook tips voor een duurzame omgang met kleding.

De kledingstukken in deze tentoonstelling vormden een inspiratiebron voor onderzoeker en documentairemaker in de mode Theodorus Johannes. In opdracht van het museum maakte hij nieuwe kledingstukken met de technieken van vroeger. In elke zaal toont hij in een video hoe je zelf aan de slag kunt gaan met naald, draad en breipennen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten