maandag 15 juli 2019

Constance Howard

Constance Howard: The Country Wife

Vandaag doen we een beetje geschiedenis.
Constance Howard is een van de peetmoeders van het moderne borduren in Engeland. Ze richtte de Afdeling Borduren op van het Goldsmiths' College in Londen  en heeft er veel aan gedaan om te zorgen dat borduren een vorm van kunst werd en niet alleen maar een hobby van dure dames.

Ze begon de Afdeling in 1948 en toen was borduren nog helemaal niet in de mode op de kunstacademies. Uiteindelijk heeft ze bereikt dat je zelfs in borduren kunt afstuderen! Nou daar is hier in Nederland nog steeds geen sprake van hè!

Constance werkte met allerlei soorten materiaal en garen, soms gebruikte ze melkdoppen (die had je nog toen de melk in glazen flessen zat ..... those were the days) of de deksels van blikjes kattenvoer, of zelfs stukjes glas van een kapotgeslagen ruit!
Ze maakte allerlei grote werken in opdracht zoals het doek op bovenstaande foto. Je zou het zo niet zeggen maar in werkelijkheid is het iets van 3,5 bij 4,5 meter groot.

Ze was als persoon ook heel apart. Al in de jaren dertig verfde ze haar haar groen met inkt. Waarmee ze dus knap lang vooruit liep op het punktijdperk.

In Engeland heeft ze heel veel textielkunstenaars begeleid. Misschien is dit een van de redenen dat Double Trouble ( Jan Beany en Jean  Littlejohn, bekend van hun serie borduurboeken) hun gesprekken met Constance Howard hebben vastgelegd in een boekje. Dat is nog steeds verkrijgbaar via hun website. Ook enkele boeken die Constance zelf heeft geschreven zijn nog in de handel,


Geen opmerkingen:

Een reactie posten