vrijdag 7 juni 2019

Van Leeuwarder schaap tot Leeuwarder pleed
Er zijn 240 schapen in de schaapskudde in Leeuwarden. Ze grazen op de Groene Ster, in Cammingaburen en op andere terreinen rondom de stad. Ook graast er soms een klein aantal in een binnentuin in de stad.

De herder is Sam Westra, die dit al 15 jaar doet. De schapen zijn Drentse heideschapen, Schoonebekers en Allegaartjes.

Het is een grote schok om te horen dat de wol van deze schapen tot nu toe naar China gaat, omdat er hier geen vraag naar bestaat. Hoe kan het dat dit kostbare materiaal zomaar wordt weggegeven?

Wat is pleed ?
Pleed is een eenmalig community project waar iedereen die iets met wol heeft, aan kan bijdragen. Het kost niets!
Vind jij het ook zonde dat dit kostbare materiaal gratis naar China gaat?
Doe mee!
Wat gaan we doen? De wol spinnen, breien, haken, weven en vilten tot 'pleeds'. De zomer kan gebruikt worden voor het wassen en kaarden van de wol.

In het najaar wordt de wol gesponnen en in de winter en het voorjaar worden de 'pleeds' gemaakt (gebreid, gehaakt, geweven en gevilt).
We gaan uit van de natuurlijke kleuren van de vachten.

In juni 2020 willen we dan een tentoonstelling maken in Leeuwarden van alle 'pleeds', om op die manier belangstelling te vragen voor de kudde en voor de manier waarop we met onze grondstoffen omgaan.

We nodigen iedereen die mee wil doen om te komen naar de Open Scheerdag op 26 juni in de Groene Ster.De coördinatie van dit project ligt bij de werkgroep Pleed:

Gieneke Arnolli (onderzoeker textiel)
Johanna van Benthem (kunstenaar)
Dorine van den Beukel (ontwerper)
Wini van der Zwaag (vormgever textiel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten