dinsdag 4 juni 2019

Expositie 'Migrating Textile'


Eylem Aladogan: Red, Yellow, Green

Niets is zo aaibaar en verleidelijk als textiel, vooral in een tijdperk als nu, waarin de technologie een grote rol speelt en de zintuigen in gevaar lijken te zijn. Textiel met haar diversiteit vertelt een verhaal.

De expositie Migrating Textile is de tweede grote interdisciplinaire en internationale expositie geïnitieerd door Stichting Save the Loom. De expositie wordt gehouden van 23 mei t/m 15 juni in  Nieuw Dakota Amsterdam.
Migrating Textile toont het werk van vijf kunstenaars, die elk op hun eigen wijze verbonden zijn met verschillende culturen en textiel. Unieke verhalen laten zien hoe identiteit beïnvloed wordt door mobiliteit, culturele aanpassing en hoop op een betere toekomst. Het vertelt het verhaal van verbinding, identiteit en historie.

Migrating Textile verbeeldt textiliteit door geborduurde, geweven en gevlochten werken te tonen; in abstracte zin laat zij zien dat elke gemeenschap een weefsel is, met de mens als belangrijk component.

De expositie toont hoe de weefsels van mensen met hun omgeving een nieuwe betekenis krijgen en hoe groot de invloed van migratie op hun artistieke praktijk is. Het vertelt het verhaal van verbinding, identiteit en historie.

Preta Wolzak: ma petite Inuit #2

De kunstenaars beperken zich niet uitsluitend tot textiele kunst, maar zij zoeken de paralellen op die er zijn met andere media zoals film, fotografie en performance.

Maja Bajevic [BA/FR] (Biennale Venice 2015) reflecteert in haar werk op socio-politieke gebeurtenissen met behulp van video en textiele artefacts.

Razan Hassan’s [SY] film en performance zijn een ontroerend document dat het verhaal vertelt over migratie en herinnering.

De kracht die Eylem Aladogan [NL] ontleent aan existentiele angst verbeeldt zij in haar textiele sculpturen.

Katerina Sidorova [RU], gefascineerd door de waanzin van het menselijke bestaan, is een multimediale kunstenaar met een voorkeur voor grafiek. Door het gebruik van zachte borduurtechnieken in vrolijke kleuren versterkt

Preta Wolzak [NL] het onheilspellende gevoel in haar commentaar op relevante gebeurtenissen in de maatschappij.

Stichting Save the Loom is opgericht met als doel het behoud van een laat negentiende-eeuws weefgetouw. Ze ondersteunt en initieert projecten die de positie van de mens ten opzichte van machines versterkt. Stichting Save the Loom ontwikkelt activiteiten in samenwerking met kunstenaars, filosofen, specialisten, curatoren en vormgevers die kennis over handvaardigheden bezitten. De stichting wil een platform zijn voor de organisatie van projecten op het snijvlak van beeldende kunst, ambacht en theorie. De stichting vindt het belangrijk om samen te creëren en in een open sfeer vrij te kunnen associëren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten