vrijdag 28 juni 2019

De Viltcirkel exposeert, Van Vezel tot vilt

In Stroomhuis Neerijnen exposeert van 2 tot 21 juli De Viltcirkel
  • dinsdag 2 t/m zondag 21 juli
  • dagelijks geopend van 11 tot 17 uur, m.u.v. de maandagen, toegang vrij

NB: op zaterdag 6 juli zullen de dames van de viltcirkel tussen 11 en 16 uur aanwezig zijn om het vilten te demonstreren en een inloopworkshop te geven.
De Viltcirkel - Van vezel naar vilt
De Viltcirkel wordt gevormd door Punam Grevengoed, Aranka Hooimeijer, Jeanette Jacobs, Marije Kooi, Margot Odijk-Rooijmans en Hillienke Stamhuis. Sinds 2014 houden ze maandelijks werkbijeenkomsten bij een van de groepsleden thuis. Uitgaande van hetzelfde basismateriaal, de wolvezel, heeft ieder haar eigen herkenbare stijl en kleurgebruik.

Ze hebben veel ervaring opgedaan door workshops te volgen bij gerenommeerde viltkunstenaars, maar vooral ook door te experimenteren en elkaar te inspireren.

Door gebruik te maken van de eigenschappen van de diverse wolsoorten kunnen zeer uiteenlopende resultaten worden bereikt. Dit kan variƫren van zachte, huidvriendelijke producten tot ruimtelijke vormen en wandpanelen.

Vilt is de oudste vorm van textiel.

De leden van de Viltcirkel stellen zich voor:

Punam Grevengoed
Vijftien jaar geleden werd ik gevraagd om mee te helpen op een school waar ze gingen vilten. Ik was meteen verliefd op het materiaal en de mogelijkheid om schapenwol te vervormen tot objecten. Die verliefdheid heeft me nooit meer losgelaten. Spelen met wol, kleur en vorm maakt mij blij.

Aranka Hooimeijer
Op een landgoedfair ontmoette ik een viltster die mij het viltproces uitlegde. Gek op stoffen, patronen en kleuren vond ik het waanzinnig een manier te ontdekken om dat zelf te kunnen maken. Na een workshop bij haar was ik helemaal verkocht...

Hillienke Stamhuis
Vierentwintig jaar geleden kwam ik via een workshop in aanraking met het maken van vilt. Dat was een ontdekking met eindeloze mogelijkheden. Hier kon ik mijn creativiteit in kwijt. Ik volgde diverse cursussen en leerde zo het vilten van tassen, vazen en hoeden. Ook sieraden in de meest bijzondere vormen ontstonden uit die prachtige losse wolvezels. Eenmaal hiermee begonnen om nooit meer te stoppen.

Marije Kooi
Daar waar ik eerst alles wilde uitdenken en het hele proces en de techniek beheerst wilde uitvoeren, kan ik nu zeggen dat mijn viltwerk een expressie is, een beeld als een verlengstuk van mij. Ik kan een hoedje maken, een sjaal of een tas… Maar als ik er een thema aan kan koppelen, een betekenisvolle stof in kan verwerken of symboliek aan kan meegeven dan krijgt het viltwerkstuk een meerwaarde.

Margot Odijk-Rooijmans
Heel veel textieltechnieken leerde ik tijdens mijn lerarenopleiding, maar vilten hoorde daar niet bij. Daar kwam ik vele jaren later pas mee in aanraking dankzij een workshop, georganiseerd door Textiel +. Langzamerhand groeide mijn enthousiasme voor wol en de mogelijkheden van het vilten tot grote hoogte. Nu zou ik niet meer zonder dit prachtige materiaal kunnen.

Jeanette Jacobs kan door omstandigheden niet meedoen aan de expositie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten