donderdag 6 juni 2019

25 reconstructies van de zijden kousen van TexelDe reconstructies, uitgestald in het Textile Research Centre

31 maart was de deadline die de breiers van het Zijden Kousen Project zichzelf hadden laten opleggen en wat hebben ze hard gewerkt! Vanaf augustus vorig jaar rolden de eerste reconstructies van de zijden kousen van Texel van de pennen. Inmiddels zijn er 25 kousen af.Op zondag 12 mei (moederdag) kwam weer een groot aantal breiers bijeen in het Textile Research Centre. De laatste kousen werden ingeleverd en er was alle tijd om elkaars werk te bewonderen. Ook werden twee kousen ontgomd en werden de reconstructies geanalyseerd. Welke kous (gemaakt van welk garen) benadert nu het beste het origineel? Wat gebeurt er met de stekenverhouding en de afmetingen van de kous als hij ontgomd wordt. De deelnemers gingen hiervoor in kleine groepjes aan de slag, gebruikten microscopen of een loep om nog eens goed te kijken en discussieerden over wat ze zagen. Het bijzondere van dit project is dat er steeds nieuwe dingen ontdekt worden doordat zoveel mensen naar de kousen kijken. Zo denken de breiers dat het het meest waarschijnlijk is dat men vroeger met niet-ontgomde zijde heeft gebreid omdat deze draad veel minder kwetsbaar is en makkelijker te verwerken is dan de gladde ontgomde draad. Ook de stekenverhouding van de gladde zijde komt niet goed in de buurt van de originele kousen terwijl dit met de niet-ontgomde zijde wel lukt.
Een ander mooi voorbeeld van het vele-ogen-principe van het project is de discussie die ontstond over het scheeftrekken van het patroon. Het palmmotief van de originele kousen is behoorlijk scheefgetrokken en dit is ook het geval bij alle reconstructies (ongeacht welk garen gebruikt is en zowel voor- als na ontgommen). De breiers concluderen dat dit niets te maken heeft met het gebruik van de kousen maar dat het komt door hoe de voet (en met name de hiel) gevormd is. De hielflap is heel lang in verhouding met het aantal steken dat is opgenomen voor de spie. Dit zorgt voor spanning in de voet waardoor ook het beendeel boven de voet scheef gaat trekken.
Wat er verder geleerd is van de discussies kunt u binnenkort nalezen in de publicaties die nog
gaan verschijnen.
Het Zijden Kousen Project wordt op verschillende manieren afgerond: met een tentoonstelling (september 2019), een symposium (november 2019), maar ook met meerdere publicaties.
Hou hiervoor de website van TRC in de gaten!

De eerste van deze publicaties is inmiddels verschenen en wel in een boek van formaat. "Wereldvondsten uit een Hollands schip" is de eerste rapportage over de vondsten uit het wrak BZN17. In dit prachtige boek staat ook een hoofdstuk over de zijden kousen en in de bijlage het hele patroon dat de deelnemers van het project hebben gebruikt bij het maken van hun reconstructies.
Het boek is voor €25,- te koop en kan besteld worden door een email te sturen naar info@tgvpresentaties.com.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten