maandag 6 mei 2019

Quilten, tuinieren en schilderen

Op dit moment ben ik regelmatig in de tuin te vinden en tijdens het tuinieren bedenk ik mij dat quilten en tuinieren iets gemeenschappelijks heeft.

Ontwerpen en schilderen met kleuren
In de winter denk ik na over de tuin en maak ik plannen. In het vroege voorjaar ga ik er mee aan de slag. Planten worden verplaatst, gedeeld en geruild voor een plant die ik nog niet heb. Stekken scoren op de ruilbeurs van Groei en Bloei is een ultiem geluksmoment.

Fantaseren over een nieuwe quilt is heerlijk, maar  het ontwerpen, het verven van de stof en het verzamelen van andere materialen kost veel denk werk. Ook bij de traditionele quilters is het kiezen van een patroon en de lapjes een heel karwei. Het scoren van mooie lapjes is fantastisch en onderling ruilen van HET ontbrekende lapje kan de quilt volmaakt maken.

Tijdens het borduurlab, een cursus van Mariet Rankenberg bij het textielinstituut Hawar zie ik  nog meer raakvlakken. Terwijl ik mijn werkstuk mooier maak met borduursteken doet het mij denken aan de tuinvrouw die een  blikvanger plant, of de schilder die met een penseel de laatste accenten aanbrengt.

Hard werken en volhouden
Vooral in de maanden april en mei is het in de tuin hard werken om het onkruid en de woekeraars onder de planten onder de duim te houden. Met quilten is het precies het zelfde, het is hard werken en vooral volhouden om een werkstuk af te ronden.

Exposeren 
Na de noeste arbeid  is er niets fijner om het resultaat te delen.
Voor de tuin zijn er de open tuin dagen en voor de Quilters zijn er de tentoonstellingen van het Quiltersgilde of (zelf) georganiseerde exposities.
Maar er zijn nog meer raakvlakken, dit weekend zag ik een expositie van bloemschikken en naast de bloemen zag ik ook textiel!
Hoe leuk dat creativiteit geen grenzen kent.

Hartelijke groet,
Jo Huijsman
namens het Quiltersgilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten