dinsdag 7 mei 2019

Op excursie met de Kostuumvereniging - Prachtdracht Hierden

Ooit werd ik lid van de Kostuumvereniging omdat ze van die bijzondere excursies hebben (naast alle andere voordelen natuurlijk als een prachttijdschrift, jaarboek en de verzameldagen).
Maar het was er nog niet van gekomen om te gaan, wat ikzelf minstens zo jammer vond als de organisatoren.


Maar nu was er een excursie wel heel dicht bij huis georganiseerd over de streekdracht van mijn geboorte- en woonplaats: Hierden.

In het Stadsmuseum Harderwijk onder de titel Prachtdracht is een expositie ingericht die nog tot en met 12 mei te zien is.

Prachtdracht. Streekdracht uit Hierden
In Hierden, het van oudsher boerendorp onder de rook van Harderwijk, werd nog tot ver in de 20e eeuw streekdracht gedragen. Een dracht die weliswaar viel onder de Noord Veluwse dracht, maar daarbinnen een eigen ontwikkeling heeft doorgemaakt. In deze tentoonstelling wordt de Hierdense streekdracht in haar volle glorie getoond: van complete kostuums tot hoofddeksels en van kleurrijke zijden halsdoeken tot babyjakjes. Het Stadsmuseum Harderwijk heeft hiervoor rijkelijk mogen putten uit de collectie van streekdrachtverzamelaar Rein Lotterman uit Nunspeet.


Deze Rein Lotterman heette ons hartelijk welkom en sprak bevlogen en met veel humor over de dracht, over de verhalen die hij opgetekend heeft uit de monden van de laatste drachtdragende vrouwen en over stilzwijgende afspraken en gebruiken die tot de traditie behoren. Veel wist ik nog niet, ik heb er bijzonder van genoten. 's Middags was er een vervolg in Epe, bij het Hagedoorns Plaatse. Daar zijn de 60 mooiste streekdrachtpoppen van prinses Juliana te zien. 


Bij thuiskomst dook ik direct de zolder op, op zoek naar oma's klederdracht pop. En ja hoor, even checken, alle details kloppen, gemaakt in de jaren zestig door een vrouw uit Hierden met originele stoffen. De pop is me nu nog dierbaarder!
Het was een hele leuke dag met dank aan de organisatoren. Ik neem me gelijk voor om vaker mee te gaan met deze bijzondere excursies. Ook interesse? Kijk op de site van de Kostuumvereniging voor alle informatie:
https://kostuumvereniging.nl/activiteiten/excursies/ 

(En mocht je geen interesse in streekdracht hebben, mode is ook onderdeel van de Kostuumvereniging!)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten