woensdag 17 april 2019

Vezel, vezels, vezelen

Werken met stoffen is leuk. Je kan ze verven, bedrukken, ontkleuren, vervormen, knippen, scheuren, er delen uit halen en ga zo maar door. En na bovenstaande handelingen ga je ze verwerken. Dat kan op zoveel manieren, dat ik niet weet waar te beginnen om dat op te noemen. En wat doe ik er zelf mee? Het meeste verwerk ik in quilts. Art-quilts zoals ze genoemd worden, dus een vrije vorm van werken en verwerken. Dat kunnen panelen voor aan de muur worden, sieraden en ook tassen.

Tijdens verschillende exposities krijg ik stoffen aangeboden van bezoekers. En dat levert al snel gevulde kasten op. Regelmatig spit ik door de gekregen materialen, op zoek naar het perfecte stukje, maar meestal vind ik het niet. Dus heb ik besloten alles door mijn handen te laten gaan, opzij leggen waarvan ik zeker weet dat ik het niet ga gebruiken, twijfelgevallen op een aparte stapel en wat ik wil behouden direct uitgesorteerd in kratten. Dat geeft ruimte, zowel in de kasten, als in mijn hoofd. Op weg naar de Patchwork- en Quiltdagen in Rijswijk, brengen we de stoffen naar Marja Leijtens, die de materialen verzameld en te koop aanbied op het Handwerkfestijn, dat jaarlijks georganiseerd wordt in Hoevelaken. De opbrengst is voor het Diabetes Fonds. Mooi om daarvoor iets te kunnen doen, en tegelijkertijd iets voor jezelf te hebben gedaan.

Dit verhaal vertel ik, naar aanleiding van een artikel in Vezel. Elly van Elp-Bosscha maakt een zijdecocon sieraad. In aanloop hiernaar gaat zij op zoek naar witte zijdecocons, waarvan ze zeker weet dat ze die heeft. Ook zij ervaart het hebben van een opgeruimd hoofd na haar zoektocht. Elly vindt de cocons en maakt haar zijdecocon sieraad, compleet met materiaallijst en werkbeschrijving.

Elly van Elp-Bosscha - zijdecoconsieraad

Ook Mariet Rankenberg is met zijde bezig. Naar aanleiding van een verzoek voor een artikel over
-papiervlies van zijdevezels- gaat zij op zoek. Er is al eerder over papier van zijdevezels geschreven in Vezel, zowel in 2012 als in 2014. Het verzoek is een goede aanleiding voor Mariet, om zich, opnieuw, te verdiepen in het onderwerp. Zoals altijd doet zij dit grondig en geeft een duidelijke uitleg, zodat je er zelf mee aan de slag kan.

Mariet Rankenberg - papiervlies van zijdevezels
Het aanbod aan onderwerpen is weer groot deze keer, van het spinnen van dikke garens, luiewijvensteek breien, maar dan verkort, papier van groente, papier op textiel, granny squares, het is een greep uit de verhalen. Om bij het zoeken te blijven, zoek je nog een mooie expositie of tentoonstelling, even de agenda raadplegen.

Voor meer informatie, kijk op www.vezel.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten