vrijdag 26 april 2019

Tipje van de sluier: Annemor Sundbø

Voorzichtig aan beginnen de contouren van het Textielfestival 2020 zichtbaar te worden. En er valt hier en daar al een naam van de exposerende kunstenaars en textielambassadeurs. Zo gaan we Annemor Sundbø verwelkomen.Annemor Sundbø is een specialist in alles wat met de Noorse breitraditie te maken heeft.
In 1983 vroeg Sundbø een lokale molenaar om toestemming om het weven op zijn industriële machines te bestuderen. In plaats daarvan verkocht hij de molen, die Torridal Tweed og Ulldynefabrikk heette. Daarmee verwierf ze 16 ton weggeworpen wollen truien, sokken, wanten en ondergoed dat bestemd was om gerecycled te worden tot wollen dekbedden, kussens en voddenkleden. Tientallen traditionele truien met de hand gemaakt, ingedeeld naar patroon, zodat je kon zien hoe ze waren aangepast door individuele breiers. Bij nader onderzoek zag je plotseling details, zoals hoe de iconische achtpuntige sterren verschillend werden behandeld, trui voor trui, en vallei na vallei. "De ster beschermde, de leidende ster. Het zou je onderweg veel geluk moeten geven. "Deze ster, die ook bekend staat als de Selbu-roos en wordt gevonden in het kenmerkende wantpatroon van een Noorse stad genaamd Selbu, is een oud symbool dat in vele culturen voorkomt. In Noorwegen ontdekte Sundbø dat het nog voor de komst van het breien vaak was geweven tot dekens en nachthemden om 's nachts bescherming te bieden.

In de opslagbakken lag een schat aan breipatronen en culturele geschiedenis. Annemor redde ontelbaar veel breiwerk en ontrafelde de fascinerende geschiedenis van het traditionele breiwerk in Noorwegen. Zij schreef inmiddels diverse boeken over deze schatten en richtte haar museumboerderij in Ose, Setesdal ermee in!

Niet voor niets draagt ze de geuzennaam 'the norwegian sweater detective'. Op Craftmanship.net vind je een uitgebreid interview met haar:

https://craftsmanship.net/the-nordic-sweater-detective/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten