donderdag 18 april 2019

Niks over de waaier maar wel over PolenDeze keer niets over de waaier. Ik heb geen tijd gehad om er maar een steek aan te werken. Maar in plaats hiervan is er een bezoek aan Krakow in Polen geweest. Buiten dat het een prachtige stad is met veel bezienswaardigheden, is er ook een aantal musea met heel interessante collecties.

Op uitnodiging van de conservator hebben we in het National Museum in het depot een deel van de kantcollectie mogen bekijken. Ik heb foto’s gemaakt, maar die mogen niet hier gebruikt worden. Het is haast onvoorstelbaar wat er in de laden en kasten van een depot opgeslagen ligt. Je kunt wel een bezoek aanvragen, zeker ook voor studie doeleinden. In het museum zelf waren veel (goud)geborduurde kostuums te bewonderen.

De dag erna zijn we op bezoek geweest in het Historisch Museum van de stad Krakow. Hier is een aparte afdeling van het depot waar religieuze kanten worden gerestaureerd. Kanten die aan priesterkleding of altaar kleden zitten of hebben gezeten. 
Hier hebben we de eerste reiniging van de kanten (met een stofzuigertje) kunnen zien. Ook kwamen er prachtige geborduurde stukken tevoorschijn.

Voor geïnteresseerden: het museum ligt midden in het centrum aan het grote marktplein. De huiskat, genaamd Hipolit, zit vaak bij de voordeur te wachten op een knuffel.

Liesbeth van Loo
LOKK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten