vrijdag 19 april 2019

Kunstenaarsproject Textielfestival: Weven voor totempalenIn 2020 wordt er door de verenigingen ook weer samengewerkt met textielkunstenaars, om elkaar over en weer te inspireren. De resultaten van deze samenwerking zullen te zien zijn in de Pieterskerk!

In deze tweede blogpost in de serie Kunstenaarsprojecten, aandacht voor kunstenaar Clara van den Bosch die samen met Weefnetwerk geometrische patronen tot totems gaat verwerken. 

Clara zegt hierover: ‘Met de thema's van het Textielfestival 2020 (Over grenzen, Heimwee en Bagage) kwam ik uit op het onderwerp 'totempalen'. Oorspronkelijk ging het hier om standbeelden van cederhout die door First Nations aan de Noordwestkust van de VS en Canada werden gemaakt. Het woord totempaal is afgeleid van 'doodem', een Ojibwewoord dat verwijst naar verwantschap binnen een groep: stam, familie of gemeenschap. 

Met het idee van de totempaal komt naar mijn gevoel alles samen: het heeft raakvlakken met alle drie de thema's, het past in mijn etnografische beeldtaal en het werk van bandwevers en getouwwevers komt in deze vorm goed tot zijn recht. Het plan is om drie totempalen te maken in vormen afgeleid van weversgereedschap zoals een weefspoel en een klos. De grootste van de drie zal vier meter hoog worden. De bedoeling is dat de totems 'bekleed' worden met geweven textiel in de kleuren wit, zwart, terra, oker en goud.

De weefpatronen moeten in ieder geval een grafisch karakter hebben met etnografische symbolen en vormen als inspiratiebron, maar daarover volgt later nog meer informatie.

bron: Blad Weven #2  2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten