donderdag 4 april 2019

Hirsch & Cie., Amsterdam (1882-1976)


Van de hand van historica Femke Knoop verscheen eind december het boek ‘Hirsch & Cie., Amsterdam (1882-1976). Haute Couture op het Leidseplein'. 
Het is een prachtige uitgave met heel veel beeldmateriaal. Femke schrijft op haar website over dit boek: "Het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie op het Leidseplein is vooral bekend doordat het haute couture en modeshow in ons land introduceerde en vanwege de luxe stoffen en exclusieve ontwerpen naar Frans voorbeeld die het verkocht."

Hirsch was echter meer dan alleen een modepaleis. Het was een knooppunt van tegenstellingen in de massasamenleving – tussen modern en traditioneel, de familie en het bedrijf, productie en consumptie, personeel en klanten, mannen en vrouwen – die in dit boek kritisch worden onderzocht. Het boek belicht de vele aspecten van het bedrijf, zoals de joodse achtergrond, het rijk geschakeerde personeelsbestand en de gedistingeerde klantenkring, die elkaar ontmoetten in een fraai vormgegeven gebouw.
Vernieuwend is de aandacht voor wat bij Hirsch werd verkocht: exclusieve kleding die vrouwen tot op zekere hoogte kon maken tot wie zij wilden zijn.

Er zijn verschillende boekbesprekingen in de pers verschenen en de Kostuumvereniging heeft in  het meinummer van haar Bulletin een uitgebreide bespreking van het boek door Ileen Montijn.

Het boek is te koop bij Uitgeverij Verloren en kost daar € 25.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten