woensdag 13 maart 2019

Vezel, vezels, vezelen

In februari mochten we al even aan het voorjaar proeven, met veel zon en volle terrassen. Heerlijk is dat. En dan nu maart, wat een slecht weer, het lijkt eerder herfst dan voorjaar met die gure wind en al die regen. Gelukkig komt de nieuwe Vezel er bijna aan, dat is altijd leuk in maart. Boordevol nieuwe textielverhalen om ideeën op te doen en eens lekker voor te gaan zitten.

Zo vertelt Mathilde Jongbloed over het werken met de verkorte luie wijvensteek. De luie wijvensteek is een steek die tot de verbeelding spreekt. Het is een breisteek waarbij de draad meerdere keren om de naald geslagen wordt. En na het insteken, draad omslaan en nog een keer omslaan en... daarna doorhalen en af laten gaan. In de teruggaande naald brei je alleen in de voorste lus van de omslagenen de rest laat je ‘vallen’. Hierdoor ontstaan lange stekenlussen enhet breiwerk is dus lekker snel op lengte, vandaar de benaming lui. Mathilde neemt ons mee op haar pad, met verschillende kleuren en mogelijkheden.

Verkorte luie wijvensteek - Mathilde Jongbloed

André Snoeier vertelt hoe hij dik garen spint. De vraag naar dikke garens begon voor André Snoeier, toen iemand van een onregelmatig en dik gesponnen draad een omslagsjaal breide met dikke pennen, nr. 22. De sjaal toonde stoer, puur natuur en was comfortabel in het dragen. Het begin van meer....

Hoe ik dik garen spin - André Snoeier


Adrian Salomé-Straatsma schrijft een viltverslag, Heide voor zonsopkomst. Voor haar opdrachtgevers ontwerpt en maakt zij een groot landschap in vilt. In het artikel vertelt Adrian over het proces van het maken van zo een groot werk.

Heide voor zonsopkomst - Adrian Salomé-Straatsma

Zomaar drie onderwerpen uit het nieuwe blad. Natuurlijk zijn er meer onderwerpen, is de agenda bijgewerkt, zijn er weer leuke weetjes, hebben we de tip van het kwartaal en de rubriek op weg naar het Textielfestival 2020. Kortom, hou de brievenbus in de gaten!Voor meer info www.vezel.org


2 opmerkingen:

  1. Ik kijk er weer naar uit, wat een veelzijdige onderwerpen iedere keer!!

    BeantwoordenVerwijderen