vrijdag 15 maart 2019

Textiles Revisited


In het Fries Museum was gisteren een symposium ter gelegenheid van het afscheid van Gieneke Arnolli als conservator Textiel en Mode bij dat museum.
De titel was: Textiles Revisited en er werd veel oude stof opnieuw bekeken door deskundigen op het gebied van (oud) textiel.
Natuurlijk ging het over sitsen en waar de dessins die daarin gebruikt worden vandaan komen. Het ging ook over zakdoeken op 17e eeuwse schilderijen, 17e eeuws linnengoed en zeldzame onderdelen van oude kostuums.

Verteld werd dat er in het najaar van 2020 een grote tentoonstelling komt in het Fries Museum over borduurwerk (m.n. geborduurde kledingstukken) van enkele eeuwen geleden tot nu en er werd al een tipje van de (geborduurde) sluier opgelicht over wat er te zien zal zijn.

En aan het eind van de dag gaf Gieneke een Tutorial over de flexibiliteit van het breien. Een erg leuk en interessant verhaal dat ook nog interactief werd.
Hebben jullie wel eens een hele zaal aan het vingerbreien gezien?
Voor sommigen was het hard werken maar anderen hadden binnen de kortste keren een ketting veroorzaakt!Voor de liefhebbers hier dan ook nog een filmpje over hoe je dat doet. Kind kan de was doen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten