zaterdag 2 maart 2019

Terug in de tijd met Dirkje van der Horst

Quilt van Dirkje van der Horst
De meeste Quilters kennen het werk van Dirkje van der Horst - Beetsma wel. Als je er een ziet dan denk je meteen: o ja, dat is er een van háár. De subtiele kleuren, de mooie landschappen (vaak Friesland of iets anders noordelijks).
Vanaf 9 maart is er een overzichtstentoonstelling van haar werk in het Wevershuis in Leiden.

Dirkje is een van de oermoeders van het quilten in Nederland. Vroeg begonnen met textiele werken (jaren zeventig) autodidact (want er was niet zoveel in Nederland) en bijzonder werk.

Ze houdt van het maken van haar werk. Uren, dagen achter de naaimachine. Ook tijdens een tentoonstelling zit ze soms in de ruimte te werken aan nieuw werk en ziet het publiek het ontstaan ervan. Ze werkt impulsief. Aan inspiratie geen gebrek. Het is om ons heen. Ze maakt foto’s van de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals: putdeksels ; oud ijzer ; waslijnen ; opschriften ; luchten ; landschap ; lijnen in architectuur ; gesloten deuren ; ramen ; hekken ; enz. Veel van haar werken hebben een “flap”. Net als met het lostrekken van behang komt er iets anders te voorschijn.

Ze is bezig met een serie luchten / landschappen. Mooi–weer luchten ; storm ; ‘t landschap waar zij opgegroeid is, enz. Ook gebruikt ze oude familiefoto’s die op stof zijn afgedrukt. Er zijn zoveel verhalen en herinneringen.Sinds 1999 is Dirkje lid van de Quilt Art groep: www.quiltart.eu.

Er is een boek van haar werk: “And then there was Light”. Verkrijgbaar via Amazon.Op onderstaande data zal Dirkje in het Wevershuis aanwezig zijn:


Zondag 10 maart
Vrijdag 15 maart
Dinsdag 19 maart
Vrijdag 29 maart
Zaterdag 6 april
Zondag 14 april
Vrijdag 19 april
Vrijdag 26 april

Het lijkt me erg de moeite waard om haar te spreken over haar quilts en de ontwikkeling in haar werk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten