maandag 18 maart 2019

Het Zeeuwse MerklapmannetjeIn Handwerken zonder Grenzen stond een oproep die onze borduurders/sters zeer interesseerde. Daarom nemen we deze hier over.

Op drie merklappen/borduurwerken in de tentoonstelling “Draad & Dracht” van het Historisch Museum de Bevelanden te Goes is een bijzonder motief te zien. Hier is een mannetje in verwerkt. 

De lappen dateren van rond 1800 en zijn geborduurd met “randjes”, oefenstrookjes voor hemdsranden. De boord van het Zeeuwse linnen mannenhemd stak boven de kleding uit en werd met wit borduurwerk versierd. Verschillende varianten van deze randjes werden in kleur geoefend op de merklappen. Ook de Axelse mutsen zijn versierd met dezelfde motieven. De oefenrandjes zijn op verschillende merklappen terug te vinden, maar het mannetjes alleen op drie Zuid-Bevelandse merklappen. Zou dit een typisch Zeeuws/Zuid-Bevelands motief zijn of weet iemand een voorbeeld van buiten Zeeland? 

Dus heeft iemand een lap met het Zeeuwse Merklapmannetje, dan hoort Handwerken zonder Grenzen het graag.  En wij natuurlijk ook! Mail ons op info@hmdb.nl en contact@textielplatform.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten