maandag 4 februari 2019

Quilt sneeuw plezier

Sneeuw, als kind werd ik heel erg blij als het sneeuwde, nog fijner was het als onze afgelegen boerderij in noord Friesland insneeuwde, wij hadden dan vrij van school en konden een hele dag lang in de sneeuw spelen.
Nu als het sneeuwt ben ik opnieuw heel erg blij, ik kan gaan sneeuwverven. Dat ik niet alleen de kriebels krijg bewijzen de vele foto's  op Facebook van vooral moderne en art quilt sneeuwververs. Het is de kans om de collectie lappen aan te vullen.
proef met jute zakken
Sneeuwverven is voor iedereen 
Voor sneeuw verven hoef je niet perse een tuin te hebben, ik ken een enthousiaster quilter die met emmers de sneeuw uit het park haalt en vervolgens in zijn appartement de prachtigste resultaten bereikt.

Hoe werkt het
Het hele proces ga ik niet uitleggen, via googel is er genoeg over te vinden en een echte aanrader is het blog van verfvirus. Ik beperk mijn verhaal tot de kriebels, die beginnen zodra de weersvoorspelling sneeuw aangeeft. Dit keer ga ik een proef doen met jute zakken voor mijn project voor het Quiltfestival Noord Groningen 2020.  De zakken gaan alvast weken in soda en ik ga op zoek naar de goede maat bloempotten en de lekbakken worden van zolder gehaald.
jute zakken in de week
Gelukkig heb ik meestal meer dan voldoende verf op voorraad en wat mij betreft kan het gaan sneeuwen. De  buien rader wordt regelmatig door mij geraadpleegd. Het is spannend of de buien over de Achterhoek gaan en of er voldoende sneeuw valt.
Als alle voorwaarden zijn ingevuld begint het verf feest. Op dat moment, tijdens het strooien van de verfpoeder op de sneeuw voel ik mij altijd een beetje een kleine gifmenger.
sneeuw en verfpoeder
Als alle sneeuw gesmolten is wil ik zo snel mogelijk het resultaat zien. Ik sta buiten te spoelen en dat is altijd even afzien, maar de spanning van het eind resultaat maakt dat ik dit koude klusjes met gemak doorsta. Ik ben tevreden over het resultaat, maar het effect is bij de grove jute veel minder verrassend als bij katoen.

Om nog even een heel mooi resultaat te laten zien, hieronder de lappen van Nienke Smit, kijk voor meer resultaten op haar blog
sneeuwverf resultaat van Nienke Smit
namens het Quiltersgilde
Jo Huijsman

3 opmerkingen:

  1. De jute verft dus veel egaler. Waarschijnlijk omdat het minder makkelijk in strakke vouwen gaat. Leuk mee te mogen kijken met je experimenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind de kleuren van je lappen prachtig geworden Jo, ook al zit er dan wat minder structuur in kleur in je jute zakken.

    BeantwoordenVerwijderen