vrijdag 25 januari 2019

Even voorstellen: Museum de Lakenhal in Leiden

De collectie van het museum als inspiratiebron voor jouw werk. Werk dat vervolgens geëxposeerd wordt in een van de vier grote musea van Leiden tijdens het Textielfestival 13 t/m 16 mei 2020.

Klink interessant? Doe dan mee met het project “Heden en verleden, Museum als inspiratiebron” dat het STIDOC organiseert in samenwerking met vier Leidse musea..
In een serie van 8 blogposts stellen we in januari de begeleidende kunstenaars en musea voor. Op woensdagen de kunstenaars en op vrijdagen de musea!

In deze blogpost Museum de Lakenhal te Leiden:

Susanna van Steenwijck-Gaspoel, Gezicht op de lakenhal te Leiden
 (1642, Collectie Museum de Lakenhal)
Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. In het museum zijn hoogtepunten te bewonderen van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, naast moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Het roemruchte verleden van Leiden wordt belicht in collectiepresentaties rond het Beleg en Ontzet van Leiden (1574) en Zeven eeuwen Leids Laken. Het museum is sinds 1874 gevestigd in Rijksmonument de 'Laecken-Halle', in 1641 gebouwd door architect Arent van 's-Gravensande. Museum De Lakenhal profileert zich als een klassiek en stijlvol museum dat tegelijkertijd eigentijds en avontuurlijk is.

Museum De Lakenhal inspireert, verbindt en vernieuwt.

Foto: ROnald Tilleman

Museum De Lakenhal vernieuwt! De restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal is in volle gang. Naar verwachting opent het museum medio juni 2019 haar deuren weer voor publiek.
Museum De Lakenhal wordt momenteel gerestaureerd en uitgebreid

In het vernieuwde museum, wordt anno 2019 ‘het collectieve geheugen van Leiden’ beheerd en getoond. Er worden verhalen verteld, van middeleeuwen tot nu, op basis van Leidse bronnen, waarbij heden en verleden worden verbonden. Eén van de kernverhalen vertelt over Rembrandt en de Gouden Eeuw. In het verlengde daarvan ontwikkelden Kolk & Kusters aan een actuele toepassing met KEIM verven. Het kleurenpalet van Kolk & Kusters, dat geïnspireerd is op het pigmentgebruik van de in Leiden geboren en getogen schilder Rembrandt Harmensz. van Rijn, past naadloos bij het museum en haar geschiedenis.


 In de tweede helft van 2019 zullen er in Museum de Lakenhal twee Rembrandt tentoonstellingen te zien zijn: Rembrandt & de Gouden eeuw en de Jonge Rembrandt.

Brillenverkoper, Rembrandt van Rijn, ca. 1624,
collectie Museum de Lakenhal
   
Het museum verwelkomt graag de deelnemers aan de Museum Masterclass “Heden en verleden, Museum als inspiratiebron”.

Zin om mee te doen met de museum masterclass? Schrijf je dan nu in (inschrijving sluit op 15 februari 2019). Het is nog niet bekend welke begeleidend kunstenaar zich verbindt aan Museum de Lakenhal.
https://www.textielfestival.nl/museum-masterclass/

Bezoekadres
Museum De Lakenhal
Oude Singel 32
2312 RA Leiden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten