zaterdag 1 december 2018

Religieuze mysterie, Mysterieuze religieVanaf 15 december 2018 tot 3 maart 2019 exposeert Marjo van der Leeuw-Lauwereys artquilts en textielwerk in het Wevershuis te Leiden. 
Het thema is “Religieuze mysterie, Mysterieuze religie". 
Vervuiling, vluchtelingen, overbevolking, plastic troep, IS, terrorisme, haastig leven en de drukte in deze tijd. Er zijn oorlogen omdat religies botsen en er is geen respect meer voor elkaar. Macht en geld zijn dé middelen om leider te worden, daarin mist men inhoudelijke kennis en bezorgdheid over de mensheid en onze aarde. Mensen gaan er aan onderdoor. Geloven mag niet meer in onze maatschappij en alle mysteries moeten wetenschappelijk verklaard worden. 
Met textiel en andere materialen probeert Marjo deze emotie van "wereldpijn" over te brengen. Het woord wereldpijn komt van het Duitse woord “Weltschmerz” het gevoel van diepe droefheid, pijnlijk ervaren melancholie door verdriet ontstaan door de onvolmaaktheid van de wereld. Marjo vraagt zich in deze expositie af of er nog stilte is in onze wereld. Waar is de rust in onze maatschappij gebleven? Hoe kunnen wij vreedzaam leven? Waar is het respect voor onze omgeving? Mogen we nog geloven? Wat is de zingeving van het leven? Is er een God? Een iets of een niets? Ja, er is hoop. Door Marjo weergegeven in verscheidene symbolen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten