maandag 10 december 2018

Natuurlijk Verven volgens Jantine Koobs

bron: website Textielmuseum

In de bibliotheek van het TextielMuseum merken ze dat duurzaamheid een belangrijk thema is. Bezoekers vragen vaak naar boeken over verven met natuurlijke kleurstoffen. Het Museum volgt de belangrijke publicaties op dit gebied en heeft er een pagina op hun website aan gewijd. 
Het is een unieke service aan mensen die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn en er staat in dit geval een heel interessant document bij. Daarom deze keer een linkje naar de pagina van het Textiellab en een weergave van de informatie over een van de boeken. Het betreft het volgende boek:

Jantine Koobs, Natuurlijk Verven Grand Teints: Goed houdbare kleuren verven op textiel zonder gebruik van vergiften. Deventer: uitgave in eigen beheer, 2017.

Jantine Koobs begon met het verven van textiel in de jaren 1970. Handwerken was in die tijd zeer populair en verven met natuurlijke kleurstoffen was één van de textieltechnieken die veel gebruikt werd. In die tijd werd geverfd textiel behandeld met giftig kaliumbichromaat, tin en koperbeits, om de kleuren te fixeren. Voor het indigoverven werd in sommige gevallen zelfs zwavelzuur gebruikt. Toen men ontdekte dat deze middelen in ons milieu zeer schadelijk waren, hielden velen ermee op om ze te gebruiken.

Jantine Koobs was er echter van overtuigd dat het mogelijk moest zijn om met houdbare kleuren te verven zonder schadelijke beitsstoffen te gebruiken. Die beitsstoffen werden in het verleden immers niet gebruikt. Bij Madame Lydie Nencki in Frankrijk, een bekende Europese verfmeester, leerde Koobs het grand teint en petit teint verven. Oude recepten gebaseerd op de juiste kleurstoffen - uitgaande van de kleurenleer - leveren goed houdbare kleuren op. Dit zijn de grand teints. Met petit teints worden de vluchtige, niet houdbare kleuren bedoeld. Voor deze soorten zijn de giftige stoffen niet nodig.

In workshops en in een uitgebreide serie artikelen over historische verfstoffen in de Spin- en verfkrant (later Vezel magazine) heeft Jantine Koobs haar kennis overgedragen. Door haar recepten en kennis van het verven met natuurlijke verfstoffen vast te leggen in een digitaal boek, kunnen nog meer mensen er gebruik van maken. Het TextielMuseum voegt het boek dan ook graag toe op haar website.
En wij delen de link van het Textielmuseum dan ook weer graag met jullie!

Het document is: Jantine Koobs, Natuurlijk Verven Grand Teints.

5 opmerkingen:

 1. En het boek "Plantaardig verven " van Iet van de Vrande !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van het boek van Jantine Koobs. Graag zou ik met haar in contact komen. Ben namelijk bezig met het vervan van nieuwe plantaardige materialen als zeewier en soja. .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vergat hierboven (zeewier en soja reactie)mijn emailadres: s.verhoef@dehandwerktempel.nl.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is er een foto van Jantine Koobs? Het is voor een werkstuk voor de opleiding Mode en Maat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Cecile, dat is inderdaad best lastig! Ik weet dat ze vroeger meedeed aan de spin- en verfkrant. Het tegenwoordige blad Vezel. Je zou navraag kunnen doen bij Hawar want daar kennen ze haar vast wel. Succes!

   Verwijderen