donderdag 22 november 2018

Speedweve: door Roos Cox


Uit een textiele erfenis kreeg ik een voorwerpje cadeau waarvan ik niet kon verzinnen waar het voor zou kunnen dienen. Een rond, houten, schijfje met een gleuf rondom, en een metalen plaatje met een rijtje haakjes, die je door middel van een schuifje kunt draaien.
Gelukkig lag onderin het doosje de gebruiksaanwijzing. En dat is maar goed ook, want de naam van het apparaatje ligt niet voor de hand.... Het blijkt te gaan om een zogenaamde ‘Speedweve’; een apparaatje om snel en makkelijk gaten te stoppen. Een zoektocht op internet leerde me dat het uit Manchester, Engeland, komt en gemaakt werd vanaf de jaren veertig van de vorige eeuw. Het geadverteerd werd als ‘Lancashire’s smallest loom’, een klein weefgetouwtje is het. Door het schuifje van de ene naar de andere kant te doen, wissel je van sprong(etje).
Ik ben het natuurlijk meteen gaan proberen. En het werkt! Het loont de moeite wat de googelen op ‘speedweve’, dat levert vele plaatjes op van vrolijke stopsels. 1 opmerking:

  1. Dit apparaatje kreeg ik mee uit de kringloopwinkel, niemand wist wat het was. Het heeft bij mij twee jaar op mijn bureau gelegen, facebook en weblog vragen leverden niets op. Tot ik een paar weken terug een afbeelding op Pinterest zag, raadsel opgelost! Ik vind dit artikel helemaal leuk, vooral de handleiding. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen