vrijdag 23 november 2018

Schuilen in festivalbandjes

Nicole Ceux: Abri
Op de Handwerk en Quiltdagen in Den Bosch was er ook een stand van de Genkse Academie voor Beeldende Kunst & Media waarin werk van hun studenten was te zien.
En dat was erg mooi werk! Geen wonder dat een van hun studenten ook de Publieksprijs gewonnen heeft van de wedstrijd Textiel Plus Arts &Crafts 2018!

De opleiding aan de Genkse Academie is toegankelijk voor iedereen met een creatieve geest. Iedereen is er welkom om haar artistieke kunnen op een hoger niveau te brengen. En dat kan ook in een deeltijdopleiding. Er zijn veel Nederlandse studenten, waarschijnlijk omdat zo'n brede opleiding in Nederland niet (meer) bestaat. En omdat het van rijkswege gesubsidieerd officieel onderwijs is zijn de kosten laag (schoolgeld is €350 per jaar ....)
De studenten krijgen in de eerste 4 jaren o.a. diverse textiele technieken aangeleerd. Daaraan wordt een opdracht gekoppeld, die persoonlijk wordt verwerkt in een werkstuk.  En daar stonden er enige van in Den Bosch.

De opdracht was in dit geval: ontwerp een abri of schuilhut met als gebruikte techniek weven.
Nicole Ceux heeft daar het volgende bij bedacht.
Na het noodweer in 2011 op Pukkelpop, waren van grote rijen bomen de kruinen afgerukt. De resterende oude bomen moesten gekapt voor de veiligheid. Weg schaduw, weg rustplaats.
Dit is een ontwerp voor een nieuwe schuilplaats tegen de zon.
De dode tak staat voor de slachtoffers en de verwoestte bomen.
De gekleurde bandjes voor de blijheid van de jeugd, de feestelijke stemming op het festival, de kracht van de heropleving.
Als materialen zijn gebruikt: een dode tak met een vertakking en een weefsel van gekleurde festivalbandjes van Pukkelpop

:
detail van het weefsel

Nicole heeft dit gemaakt in haar eerste studiejaar. Prachtig toch?
Morgen nog een werkstuk van een student!

Meer informatie over de Genkse Academie: www.gavoorkunst.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten