woensdag 3 oktober 2018

schatten scoren: het rolletje borduurwerk

Verwachtingsvol. Zo kan ik het gevoel wel omschrijven als ik een kringloopwinkel binnenstap. Altijd nieuwsgierig naar wat er binnengebracht is loop ik er binnen. Dat ene koekdoosje waar oma ook de koekjes in bewaarde, zo’n grote pollepel die altijd in een pan soep op het vuur stond….

Velen herkennen dit beeld wel, maar deze goederen gaan niet met me mee naar huis. Want iedere keer is er weer wat anders dat mijn blik treft en even terug brengt in het verleden.

Wat wel mee naar huis gaat is oud handwerkgereedschap, een geklost kleedje, een handwerkboekje om mijn verzameling aan te vullen, een doos waarin zich schatten bevinden….. en zo ook deze schat.

In een doos met gehaakte kleedjes lag een vormeloos rolletje met borduurwerk.

Thuisgekomen bleek het rolletje 3.5 meter te zijn en vol met, meest, kruissteek patroontjes van randen in allerlei kleuren.Alle patroontjes zijn genummerd op een klein, vastgenaaid, stukje dik papier. Geschreven met inkt op de ouderwetse manier. Daaraan kan ik zien dat het oud is maar hoe oud weet ik niet zeker. Er staat geen jaartal op.

Het linnen is met de hand afgewerkt met een eenvoudige zoomsteek. Aan het eind en begin van de rol zijn restjes linnen toegevoegd want het meisje of jonge vrouw was nog niet klaar met haar patroontjes. Bij het samenvoegen zijn de flanelsteek en de festonsteek gebruikt.

De taksteek, rijgsteek en Holbeinsteken zijn zo nu en dan geborduurd.Een klein voorbeeldje van Hardanger werk is de enige andere techniek die hierin verwerkt is. Ik heb het idee dat een geoefende borduurster hieraan bezig geweest is, de achterkant is heel netjes en de randen zijn zo gesitueerd dat het vrij eenvoudig is ze na te werken in een werkstuk. Dus denk ik dat dit ook de bedoeling van de 74 patroontjes is. Een voorbeeldlap om na te werken in kleedjes, lampenkappen, tasjes, rokranden, blouses en wat al niet meer.

Ietje de Graaf


1 opmerking: