donderdag 27 september 2018

Textielplatform-rubriek ‘schatten scoren’

schatten scoren: twee conen Harris Tweed van de Schotse eilanden Harris en Lewis
door anneke kersten

Deze zomer heb ik met mijn man een paar Schotse eilanden verkend: in het noordoosten Orkney en Hoy en in het noordwesten de Outer Hebrides Harris en Lewis. De naam Harris is welbekend vanwege de Harris Tweed. Harris Tweed is een merknaam met strenge regels omtrent het proces: de wol komt van de schapen van de Outer Hebrides; de wol wordt ongesponnen geverfd; in woolmills wordt de wol gekaard, gesponnen en de scheringen (meestal 100 meter) gehaspeld. Vervolgens komen de bijna 140 thuiswevers van de eilanden de scheringen met de enkeldraads wol ophalen en weven deze thuis op Hattersley trapgetouwen. Het zijn ingenieuze weefgetouwen, waarbij de wever als een fietser het weefgetouw bedient en alleen handen nodig heeft als er iets misgaat, meestal draadbreuk. Vele modehuizen, zoals Chanel, hebben Harris Tweed in hun collectie.

De eigenaresse van de cottage, waar wij verbleven, kende een woolmill in het uiterste Noorden van Lewis, bijna de grens van Europa op IJsland na. Via aanwijzingen van locals kwamen we bij de Carloway Mill: een oude fabriek uit 1892 met vele kaard- en spinmachines. Met verwondering heb ik gekeken naar de machine die de lange handgeweven lappen in een mum van tijd stoomde.
We hadden het bord ‘all visitors’ gevolgd, maar waren per ongeluk een verkeerde deur ingegaan. We werden weggestuurd, gelukkig hadden we al wel de vele machines en het proces van de wol kunnen zien. “Vroeg in de ochtend is een rondleiding” vertelde de eigenaresse, van wie een foto op de muur hangt met Prins Charles, die de woolmill bezoekt.
Bij het weggaan zag ik dat garens verkocht werden vanuit een oude schuur vol met restjes wol; ik ging, dolblij, weg met twee conen met lichtblauwe Harris Tweed: mijn ‘schatten scoren’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten