zaterdag 4 augustus 2018

Karijn Otjes revisited

In 1999 won ze de eerste prijs van de damastwedstrijd die door het Textielmuseum was uitgeschreven. Het thema was het jaar 2000 en ze won met het ontwerp '2000 x uniek'.

Karijn Otjes: 2000 x uniek
Een paar weken geleden kreeg ik een aantal nummers van het blad Textiel Plus uit de vorige eeuw. Wat is er verder gebeurd met de kunstenaars die daar in met hun werk aan de orde kwamen? We doen er deze zomer een kleine serie over.

De tweede kunstenaar is Karijn Otjes. In het decembernummer van Textiel Plus uit 1998 staat een interview met haar naar aanleiding van het winnen van de prijs. Ze was toen net afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Voor het maken van '2000 x uniek' is ze uitgegaan van haar eindexamenthema 'naïviteit' en van 'tekenen op stof'.
Karijn werkte meestal met weven of zeefdrukken en begon in die tijd ook te experimenteren met droge-naaldetsen op stof. Dat gaf mooie lijnen en zo ontstond haar aanpak van 'tekenen op stof'.


Karijn Otjes: Let's Talk

Sindsdien is ze verder gegaan met damast, ander textielwerk en heeft ze ook gewerkt met papier en porcelein. Hierboven werk van haar dat ze maakte voor Sanny de Zoete, Antiek en Design Linnengoed. Voor haar ontwierp Karijn een moderne linnenuitzet. Willem Alexander en Maxima hebben die linnenuitzet ook in huis zodat Karijn Otjes zich nu Hofleverancier kan noemen.


Karijn Otjes werkte een aantal jaren als designer voor International Kendix Textiles Gordijnstoffen waar haar lichte en eenvoudige tekeningen tot de best verkochte gordijnen behoorden.

Karijn Otjes voor Kendix:  'Luna 11"


Karijn exposeerde haar stoffen in galeries en musea. Het Textielmuseum heeft enige werken opgenomen in haar collectie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten