dinsdag 14 augustus 2018

In Memoriam: Yvonne Krijgsman - Bouwens

Enkele maanden na het overlijden van onze oud-secretaris Ineke Tirion, is vorige week overleden onze oud-voorzitter Yvonne Krijgsman - Bouwens.

Yvonne Krijgsman Bouwens
1939 - 2018

Yvonne heeft jarenlang STIDOC en haar voorganger BTO belangeloos gediend als voorzitter.

Ik leerde haar kennen op 18 maart 2016. Yvonne wilde heel erg graag haar werkzaamheden overdragen aan een nieuwe voorzitter. Ze was inmiddels op 'leeftijd' (75!), vond het tijd om haar taak door te geven en hoopte als gast het Textielfestival in 2020 in Leiden te bezoeken.

Op een middag nam ze me mee in de STIDOC geschiedenis en daarmee kan ik die hier nu verhalen.
In 1996 was Yvonne a.i. voorzitter van LOKK en kwam zo bij de oprichting van het Breed Textiel Overleg (BTO) terecht in de bestuurlijke overkoepelende verenigingenwereld . In BTO werkten Textielplus, Weefnetwerk, Vrouwen van Nu en LOKK samen. In 1997 organiseerde ze samen met de SBA (Stichting Beeldende Amateurkunst) in de persoon van Hanny Spierenburg (Textielconsulent) het eerste Textielfestival in de Eusebiuskerk in Arnhem.


Het tweede Textielfestival vond 4 jaar later, in 2000 plaats in de Broerekerk in Zwolle en in 2005 de derde editie in Breda. SBA was inmiddels Kunstfactor geworden met een andere programmering. Het festival werd groter en daarmee de risico's dus werd het plan opgevat om STIDOC op te richten. Na Breda traden ook het Quiltersgilde en Merkwaardig toe. Het oprichten van de stichting met statuten heeft 2,5 jaar gekost vertelde ze met een brede glimlach. Het zijn van een koepel was soms niet zo eenvoudig en vroeg veel overleg. Yvonne speelde in dit alles een glansrijke hoofdrol.

In 2010 werd de vierde editie georganiseerd (voor het eerst) in de Pieterskerk in Leiden. Een enorm waagstuk want de kerk was duur en alles draaide (en draait) op vrijwilligers. Het werd een groot succes, vooral ook door de goede en intensieve samenwerking met Hanny Spierenburg en haar denktank, haar medebestuursleden Ineke Tirion en Els van Gans plus een enorm leger aan vrijwilligers die met hart en ziel het festival organiseerden.

In 2015 gingen voor de vijfde keer de deuren van de Pieterskerk open in Leiden, en ook deze editie verliep uiterst succesvol.


Maar STIDOC en Yvonne maakten zich niet alleen sterk voor het Textielfestival. Ook de Textielbibliotheek was haar grote liefde. Samen met Marcella Dings van Museum de Kantfabriek in Horst ontfermde ze zich over de grote Textielbibliotheek die opgebouwd was door de SBA/Kunstfactor/LKCA en in 2011 op straat kwam te staan. Het is mede door haar volhardende inzet dat de bibliotheek tot de dag van vandaag publiek te bezoeken is en dat er als enige textielbibliotheek in Nederland ook boeken geleend kunnen worden!Mijn tijd met Yvonne is helaas maar kort geweest. Natuurlijk heb ik gehoopt haar in 2020 als eregast te mogen verwelkomen bij de zesde editie van het Textielfestival. Zodat ik de glans in haar ogen kon zien dat alles door zou blijven gaan waar zij zich zo lang zo sterk voor heeft gemaakt.
Het heeft helaas niet zo mogen zijn. We wensen de familie en andere nabestaanden heel veel sterkte met het verlies van deze markante vrouw.

Namens het STIDOC bestuur,
Nienke Smit

1 opmerking:

  1. Wat mooi om de geschiedenis te lezen en de rol hierin van deze bijzonder daadkrachtige vrouw. Wat jammer en verdrietig dat Yvonne de volgende editie niet mee maakt. Veel
    Sterkte voor allen die haar zullen missen.

    BeantwoordenVerwijderen