maandag 6 augustus 2018

Doek rollen tijdens de quiltvakantie

Het rustig in het quiltersland. De Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde staat in de steigers en het wachten is nu op 9 september, dan barst het quilt feest los in de stad Deventer.  Dit is het  moment  dat quilters even een zomerstop in lassen en het ook even te warm vinden om te quilten.  Natuurlijk zijn er ook de doorzetters die te alle tijden doorgaan, maar ik behoor zeker niet tot die categorie.

Daarom dit keer geen quilt verhaal van mijn hand, maar uiteraard wel een verhaal over  textiel en dan met name over een oude traditie die hier in de Achterhoek door vrouwen met liefde voor tradities in ere wordt gehouden.

Linnenkast 
Vroeger hadden de vrouwen op de boerderijen een indrukwekkende hoeveelheid linnengoed en het was ook echt de bedoeling om er indruk mee te maken.
Op visites bekeken de mannen de koeien, de vrouwen de goed gevulde linnenkast. De linnenkast was een pronkjuweel en hoe rijker de boer hoe mooier de kast en hoe mooier het linnen.
foto van de Stichting Heemkunde Markelo
Dookrollen
Om de enorme meters textiel mooi te tonen werden de lappen opgerold, de zogenaamde doorrollen.

Het dookrollen is een kunst op zich zelf en het was zo leuk dat ik tijdens de demonstratie van de vrouwen uit het dorp Noordijk, foto's mocht maken en toestemming kreeg om de foto's op het textielplatform te plaatsen.Toen ik naar huis fietste kraakten mijn hersens, hoe kom is aan een doelrollen en hoe kan ik er kunstwerken van maken. De ultieme uitdaging.

Namens het Quiltersgilde
Jo Huijsman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten