woensdag 18 juli 2018

Vezel, vezels, vezelen, zomerdingen

Zomer, ieder jaar weer kijken we ernaar uit. De dagen dat je zonder jas de deur uit kunt lopen, je blote voeten in sandalen. Lange wandelingen in de natuur, luie dagen in de tuin of aan het strand, buiten eten,  geuren en kleuren opsnuiven die we in de winter weer bijna vergeten. En gelukkig komt het weer terug, niets zo betrouwbaar als de natuur, die ieder jaar zijn rondje langs de seizoenen doet.


Zittend in de tuin,  zomerse achtergrondgeluiden, vogels,  spelende kinderen en in de verte een grasmaaier, geniet ik volop van deze zomer. Met een pot thee onder handbereik blader ik door de nieuwste Vezel. Een heerlijke uitgave weer, met artikelen die vragen om aandacht en prachtig aansluiten bij het zomergevoel.

Zoals Mijmeringen,  van Rolanda Prins, die natuurlijke materialen ‘textielmatig’ verwerkt tot kanten bollen, waarin ze hortensia bloemen, zaadlijsten van judaspenning of stukjes eigen geschept papier verwerkt. Vederlicht, luchtig werk, fragiel en vol herinneringen.
De bollen zijn tot 26 augustus te zien tijdens de 2018 zomer expositie ‘Zonnegroet’ van ‘Kunstwerk! in de Stellingen’ in Noordwolde.

Rolanda Prins Mijmeringen


Het zout van de zee komt voorbij in een stuk van Harm Harms,  waarin hij uitlegt hoe het spel van zout, vocht en pigment op textiel werkt en hoe je,  als je weet hoe het werkt, tot verrassende verf resultaten kunt komen.

Harm Harms Zout
Ellen Siemer duikt de tuin in en gebruikt bloemen om te verven. Begonnen met snoeiafval, vele experimenten en teleurstellingen later, heeft ze nu haar draai gevonden. Ze vertelt over beitsen en verven, welke bloemen resultaat geven, dat ze nu draadjes verft in plaats van lapjes. Haar recept deelt ze op duidelijke wijze, een stap voor stap overzicht om zelf mee aan de slag te gaan. Zometeen de tuin eens rond, om te kijken wat er hier aan verfmateriaal te vinden is.

Ellen Siemer Draadjes

Schilderen met draad op stof, dat is wat Mariet Rankenberg doet. Zij krijgt een uitnodiging om werk te maken voor een internationale tentoonstelling en vertelt over haar ervaringen tijdens het ontwerp en maakproces, over hoe ze haar eigen werk probeert te kopiƫren en hoe haar werk nu meereist in de Collective Stitches Exhibition.


Mariet Rankenberg Naaldschilderen

Heb je een zomers feest en zoek je een sieraad? Dan snel even kijken bij het artikel van Elly van Elp-Bosscha. Luchtige zomersieraden, om zelf te maken!


Elly van Elp-Bossch Luchtige zomersieraden

Natuurlijk valt er nog veel meer te lezen en ontdekken, onder andere het altijd interessante voorwoord van hoofdredacteur Harm Harms, zeefdrukken met de thermofax, weefwerk, kunst met theekopjes, Fair Isle breien en diverse verftechnieken komen aan bod. En verder de uitgebreide tentoonstellingsagenda, een overzicht van diverse workshops en de wwweetjes pagina.


Mijn thee is op, het blad nog lang niet uit. Heerlijk dat je met zo’n abonnement  Vezel magazine vier keer per jaar in de brievenbus vindt.

En volgende maand weer een blog bericht, tot dan en dank voor het lezen, hartelijke groet namens Vezel,

Eke Krug

Geen opmerkingen:

Een reactie posten