maandag 16 juli 2018

Simply Scandinavian
De populariteit van Scandinavische vormgeving uit de jaren ’50-’70, maar ook van hedendaagse makelij is de afgelopen jaren flink gestegen. De tentoonstelling Simply Scandinavian – Nordic Design 1945 – 2018 in het Textielmuseum in Tilburg toont een overzicht van het meest iconisch, Scandinavisch design. Aan de hand van 5 thema’s worden meubels, textiel en interieurproducten uit Zweden, Denemarken en Finland van 1945 tot nu gepresenteerd. Absoluut hoogtepunt is een gedeeltelijke reconstructie van Verner Panton’s woonlandschap Visiona II, dat bezoekers van binnenuit kunnen ervaren.

Vandaag de dag zijn Scandinavische klassiekers uit de jaren ‘50 begeerde vintage objecten en velen worden nog steeds geproduceerd, met name door meubelhuis Fritz Hansen. Bedrijven die tussen 1940 en 1970 zijn ontstaan zoals IKÉA, Marimekko en Kvadrat zijn belangrijke toonaangevende internationale spelers op het gebied van meubels en interieurtextiel geworden. Daarnaast zijn er ook nieuwkomers zoals het Deense HAY.

Iedere 1ste en 3de zondag van de maand kun je deelnemen aan workshops onder leiding van museumdocenten en ontwerpers Veronica Vaes en Ilse Vermeulen. De onderwerpen zijn: Fins Doodle-design tapijt (iets als op onderstaande foto), Scandinavische eenvoud op tafel (een tafelloper maken in Scandinavische stijl) , en Stijlvol Scandinavisch weven. Zie voor nadere informatie de website van het Textielmuseum.
Daarnaast zijn er een aantal Masterclasses over Cyanotype (blauwdrukken met zonlicht), Weaving (weven dus in goed Nederlands), en Colour Filters/Material Layers (materiaalexperimenten waarbij de focus ligt op patronen en kleurgelaagdheid). Deze Masterclasses zijn bijna allemaal al volgeboekt maar wie weet heb je een kansje op de wachtlijst!Geen opmerkingen:

Een reactie posten