dinsdag 24 juli 2018

Petra Blaisse, textielontwerpster


Op 1 juni werd in onze blogpost aangekondigd dat we apart aandacht willen besteden aan Petra Blaisse, een van Nederlands internationaal bekende ontwerpsters.

Petra begon haar carrière als ontwerpster op de afdeling Vormgeving van het Stedelijk Museum te Amsterdam en richtte in 1991 haar eigen bureau op:  Inside Outside. Zij werkt als interieurontwerpster, landschapsarchitect en tentoonstellingsmaakster.
Het bureau en Petra ontwerpen onder meer tuinen, openbare ruimte, groene daken, en de inrichting van gebouwen. Voor dat laatste maakt ze vaak gebruik van gordijnen en tapisserieën. En die zijn nogal bijzonder.

Voor de entree van het vernieuwde Stedelijk museum ontwierp zij een wandtapijt van 200 m². Het tapijt is 14 meter hoog en is uitgevoerd in zwart, wit en grijs. Zie bijgaand filmpje

Voor de bibliotheek in Qatar maakte ze heel grote gordijnen om het auditorium af te scheiden (zie de blogpost van 1 juni j.l.).
Ook voor de Kunsthal in Rotterdam maakte ze met gordijnen een ingenieuze afscheiding.


En erg spectaculair was de inzending voor de Biënnale in Venetië 2012, waar een gordijn zich voortdurend door de ruimte heen en weer bewoog.Re-Set,New Wings for Architecture; Venice Biennial 2012 from Frans Parthesius on Vimeo.


Petra werkt regelmatig samen met het Textiellab van het Textielmuseum in Tilburg. In dat  kader ontstond het idee dat een gordijn méér kan zijn dan een afscherming voor de zon, en dat het misschien wel gebruikt kan worden om zonne-energie op te vangen. Resultaat was een gebreid gordijn genaamd het Zonnedoek.Wat je toch allemaal niet met gordijnen kunt doen!
En wat een creatieve dame die Petra Blaisse!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten