donderdag 12 juli 2018

Naaldschilderkunst van Ans Nout


Ans Nout exposeert in de Doopsgezinde kerk te Buitenpost van 28 juli t/m 1 augustus 2018.
Het kerkbestuur, wat vrouwen bevat die lid zijn van Vrouwen van Nu heeft Ans gevraagd om haar werk te tonen.

Wie is Ans Nout en wat voor werk maakt ze?
Ans woont met haar man in Kollumerzwaag en borduren is een groot deel van haar leven. Ze borduurt al van kinds af aan en heeft er ook een opleiding in gevolgd.Een opleiding in borduren? Hoezo? Wel, bij Atelier voor Kerkelijke Gewaadkunst A.W. Stadelmaier. Een opleiding die 5 jaar duurde en de meestertitel opleverde. 


Ans heeft dit 2,5 jaar gedaan en ze was goed in haar werk, borduurde zelfs aan een mijter voor de paus. Het examenstuk waar ze mee bezig was voor haar opleiding bevat prachtig uitgevoerde proeven van bekwaamheid. Ze deed het borduurwerk met veel plezier maar vond het regiem in het atelier te streng. Dat was de voornaamste reden om te vertrekken. Ook kwam de liefde om het hoekje kijken en de verdiensten in een handwerkzaak waren hoger dan bij Stadelmaier dus kon er meer gespaard worden voor een eigen bedrijf en woning.

Het gevoel voor naald en draad is in de loop der tijd alleen maar gegroeid. Uitgegroeid tot een uitdagende hobby. Ze geeft haar kennis door bij Vrouwen van Nu en de plaatselijke handwerkzaak waar ze workshops verzorgt in diverse handwerktechnieken. Ans werkt al een tijd aan een borduurboekje waar iedere pagina een andere techniek bevat. Inmiddels heeft ze 62 technieken geborduurd en er komt nog meer.

Haar specialiteit is echter het naaldschilderen en ook het goudborduren beheerst ze tot in de puntjes. Het naaldschilderen is werkelijk schilderen met draad en naald. Eén draadje in de naald. Schaduw aanbrengen of juist iets uitlichten met één draadje. Gericht kijken en gevoel voor kleur is iets wat Ans van nature heeft.Voor het goudborduren zoekt ze allerlei 'glimmertjes'. Bouillondraad maakt ze zelf, soms fijn, soms iets grover. Net wat nodig is. Het is niet meer alles goud wat er blinkt. Het echt dure gouddraad kan zelfs zwart worden in het werk en dat is zo jammer van alle tijd die erin zit.
Op de solotentoonstelling komen ongeveer 120 werken te hangen en te staan.


Het artikel is van Ietje de Graaf van het


Geen opmerkingen:

Een reactie posten