zaterdag 28 juli 2018

Mino Wortel revisited


Een paar weken geleden kreeg ik een aantal nummers van het blad Textiel Plus uit de vorige eeuw. Wat is er verder gebeurd met de kunstenaars die daar in met hun werk aan de orde kwamen? We doen er deze zomer een kleine serie over.

De eerste is textielkunstenares Mino Wortel In het septembernummer in 1996  van Textiel Plus waren er wandkleden van haar te zien. En die maakt ze nog steeds. Zie de foto hierboven.
In 1996 zei ze daarover: "Binnen mijn kleden houd ik van een strakke orde. Figuratief werken doe ik niet meer.".  Inspiratie deed ze op bij haar grote liefde: het reizen door onder meer Afrika en de woestijnen van Amerika.  Die komt tot uitdrukking in zowel de vorm als de kleur en de structuur van haar kleden. De verwantschap van haar huidige kleden met die van 12 jaar geleden is herkenbaar.

Daarnaast maakt ze nu ook collages en keramiek.
Heel anders maar zeker ook inspirerend hoewel er divers materiaal wordt gebruikt en niet alleen textiel. Hieronder een collage waarbij mixed media zijn toegepast.Ze schrijft nu over haar huidige werk;
"Mijn werk wordt bepaald door m'n fascinatie voor natuurlijke en vergankelijke materialen; oude, verweerde oppervlakken zijn telkens weer een bron van inspiratie. Abstractie, het uitbuiten van de structuur van het materiaal, sobere kleuren en het gebruik van 'tekens' zie je in bijna alles wat ik maak terug, ongeacht medium of techniek."
Zo zie je maar hoe een ontwikkeling weer tot nieuwe wegen kan leiden.
Hieronder een foto van een van haar keramiekwerken.

1 opmerking:

  1. Mino heeft haar werk geexposeerd op de tentoonstelling in Egmond aan de Hoef in juni/juli 2018. Ze exposeert nog regelmatig.

    BeantwoordenVerwijderen