zaterdag 16 juni 2018

Papier Biënnale Rijswijk: het lijkt wel textiel!




Museum Rijswijk organiseert al vanaf 1996 om het jaar spraakmakende tentoonstellingen op het gebied van de internationale beeldende kunst van papier. Iedere keer weer verrassend, want de hedendaagse kunst is voortdurend aan verandering onderhevig.

Toen ik de grote zaal binnenliep kwamen er net een paar mensen naar buiten die tegen elkaar zeiden: het lijkt wel textiel! En zeker voor sommige onderdelen is dat helemaal het geval.

Andy Singleton Silk (draped)

De biënnales zijn nooit thema-gebonden. De achttien internationale deelnemers aan deze editie hebben naast het gebruik van papier echter iets gemeen: de natuur als bron.

Soms fysiek, wanneer zij zelf hun papier maken. Pure plantvezels worden gekookt, geplet en gedroogd, soms vermengd met andere natuurlijke ingrediënten. Papierpulp wordt in eigenzinnige vormen gekneed en gegoten en na droging gesneden, gedraaid en gevouwen.

Jocelyn Chateauvert Amethyst Spiral


Natuur is ook een geduchte inspiratiebron. Er zijn odes aan dat wat de natuur voortbrengt, sporen van verandering en vergankelijkheid worden veiliggesteld.

Ook wat de natuur wil afvoeren is een relevant onderwerp voor kunstzinnige bezigheden:



Acht kunstenaars hebben hun wortels in Nederland, de overigen strijken vanuit uit Europa, Japan en de Verenigde Staten in Rijswijk neer:

Claire Le Breton (Frankrijk), Viviane Colautti Ivanova (Frankrijk), Jocelyn Châteauvert (Verenigde Staten), Ai Hashimoto (Japan), Sytske de Jong (Nederland), Ute Krautkremer (Duitsland), Linda Leeuwestein (Nederland), Sonata Lepaitė (Litouwen), Aja von Loeper (Duitsland), Zaida Oenema (Nederland), Dominique Rousseau (Frankrijk), Andy Singleton (Engeland), Nadja Schöllhammer (Duitsland), Annita Smit (Nederland), Anna J. van Stuijvenberg (Nederland), Magdalena Soboń (Polen), Angelique van der Valk (Nederland),
Mathilde van Wijnen (Nederland).

Op zondag 9 september vindt traditioneel de papiermarkt plaats op het voorplein van het museum (11:00-17:00 uur) en in de Oude Kerk er tegenover(12:30-17:00 uur).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten