vrijdag 1 juni 2018

Open dagen Textielmuseum en LocHal 2 en 3 juni
In het hart van de Spoorzone in Tilburg wordt de LocHal grondig gerenoveerd door The Cloud Collective (CIVIC architects, Braaksma & Roos en Inside Outside), in opdracht van de gemeente Tilburg.

Sinds september 2017 werken Inside Outside, onder leiding van designer Petra Blaisse, en het TextielMuseum voor dit project samen aan het ontwerp en realisatie van zes grootschalige gordijnen, die samen bijna een half voetbalveld kunnen vullen. De 15 meter hoge en 50 meter brede textiele wandelementen krijgen een prominente plek in de industriële  LocHal. Ze komen in plaats van wanden midden in de industriële LocHal te hangen en scheiden op een sfeervolle en flexibele manier de verschillende gebruiksfuncties van elkaar die in de hal gevestigd gaan worden. Na maanden van onderzoek en ontwerp worden de komende weken in het TextielLab van het Tilburgse TextielMuseum proefstukken gemaakt die worden onderworpen aan verschillende criteria zoals sterkte, brandveiligheid en gebruiksvriendelijkheid.

Typisch Tilburg
In de LocHal komen straks twee belangrijke elementen uit de geschiedenis van Tilburg samen: de voormalige NS-werkplaats en de textielindustrie. Het ontwerp en productieproces tonen lef, daadkracht en vernieuwing en onderschrijven daarmee, samen met de betrokkenheid van het TextielLab, het typisch Tilburgse DNA. Niet eerder werkte het TextielLab aan een dergelijke grote productie voor Tilburgs gebruik. Wel werken ze in het Lab aan andere grootschalige producties voor Londen en Doha (Qatar). Dat een dergelijke productie nu in Tilburg wordt gemaakt en ook blijft is zeer waardevol.

Ontwerp
Om de voormalige functie en het industriële karakter van de LocHal te accentueren – en daarbij aan te sluiten – worden de doeken ontworpen als stevige, architecturale elementen. Zij worden elk opgebouwd uit twee tegengestelde ‘vlakken’, bestaand uit een dicht geweven, zeildoek-achtig deel en een zacht, transparant, voile-achtig deel. De dichte delen, worden volgens een op jacquard gebaseerde techniek geweven, waardoor elke kant een eigen kleur heeft. Als kleurstelling worden de ‘gevonden’ kleuren van de LocHal aangehouden: naast zwart, wit, grijs en zilver ook blauw en goud(de rood/oranje en groene kleuren komen terug in de nieuwe meubels). De ‘gevonden’ kleuren zijn gebaseerd op de kleuren van de leidingen van de LocHal. Omdat de interieurarchitectuur als een oplopend landschap is ontworpen, is de mate van transparantie van de zes doeken essentieel om het zicht op de grote ruimte als geheel te garanderen. Geïntegreerde ramen zullen daarnaast specifieke doorzichten creëren. Doordat het geheel over gordijnrailsen geschoven en in- en uitgevouwen kan worden, verandert elk doek telkens van vorm en kleurstelling. Op deze manier ontstaan steeds wisselende effecten van licht en sfeer in de ruimte.

Al eerder maakten Inside Outside en Textielmuseun een enorm gordijn van 700 meter voor de Qatar National Library.Dat gordijn is inmiddels geplaatst en kan het auditorium van de bibliotheek op flexibele wijze openen en afsluiten. In het filmpje hieronder kun je zien hoe dat gaat.
In de LocHal komen er gordijnen die anders werken maar hetzelfde indrukwekkende formaat hebben.
Benieuwd geworden hoe dat er allemaal uit kan gaan zien?

Het TextielMuseum wil graag de unieke kans bieden om het productieproces van de gordijnen op de voet te volgen. Op 2 en 3 juni is het TextielMuseum daarom gratis toegankelijk voor iedereen die live wil zien hoe de gordijnen worden geweven op één van de computergestuurde weefmachines.

In het TextielLab is een presentatie ingericht die stap voor stap een overzicht geeft van het onderzoeksproces dat vooraf ging aan de productie. Stel je vragen gerust aan de aanwezige experts of volg één van de gratis reguliere mini-rondleidingen, waarin extra aandacht wordt besteed aan dit grootschalige Tilburgse project!

Op 2 juni wordt tijdens de Dag van de Bouw en Dag van de Architectuur ook de bouwplaats van de LocHal opengesteld. Je kunt vrij inlopen om een eerste indruk te krijgen van wat er gaat komen en de nieuwe trappen nemen naar de eerste en tweede verdieping. Ook hangt er een grote staal van het textiel om te bekijken en te voelen!

De bouwplaats van de LocHal is opengesteld tussen 13.00 - 16.00 uur

Het TextielMuseum is geopend van 12.00 - 17.00 uur

Binnenkort zullen we uitgebreider aandacht besteden aan Petra Blaisse en de bijzondere textielprojecten die ze maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten