zaterdag 30 juni 2018

Damastweversgilde toont "Licht en Schaduw"

Denkend aan damast zie ik wit tafellinnen, glanzend gemangeld zodat het strijklicht verrassende voorstellingen te voorschijn kan toveren. Ik zie de rijkdom van zijden behang en bekleding, waar langs de weelderige rokken van de dames strijken. Ik zie flakkerend kaarslicht, olielampen, gaslicht en dan opeens het harde elektrische licht en het ritmische geluid van het aanslaan van riet en doortrappen van binding en patroon op het Jacquard getouw.

Verleden tijd, zo gaat het tegenwoordig niet meer!

Mechanische weefgetouwen spugen de meters stof in hoog tempo uit, alleen het vast knopen van gebroken draden is handwerk gebleven. Is dat zo slecht? Nee, het was keihard werken in de weverij, zwaar lichamelijke arbeid.

Gelukkig zijn ze er nog: speciale getouwen om damast op te weven, ooit ontworpen voor het thuis weven van linnengoed en zijn ze er nog: weefsters die ruimte hebben gemaakt om zo'n groot getouw te plaatsen en het ambacht in ere te houden.  Ze hebben zich verenigd in het Damastweversgilde.

Ze zijn met weinig, want het trekken van het patroon om daarna een paar slagen te weven kost tijd, het is een langzaam proces, maar als het ontwerp/ de tekening stukje bij beetje onder de handen te voorschijn komt is er de rijke beloning.

Dan is er nog de mogelijkheid van het vernieuwen binnen de traditie. De moderne damastwevers  kunnen nu ontwerpen op de computer, hebben daardoor een breder scala van mogelijkheden. Ook het trekken van het patroon kan op 1 getouw(TC) al door de computer gebeuren.

Het Damastweversgilde wil de voltooide damast weefsels graag tonen aan al die liefhebbers van textiel, van weven en dus hebben ze een tentoonstelling georganiseerd met als onderwerp: Licht en Schaduw.

En omdat Leeuwarden/ Friesland de culturele hoofdstad van Europa is dit jaar en damast daar een onderdeel van hoort te zijn, vindt die tentoonstelling plaats in de kerk van Bears, een klein terpdorp,waar ooit de Uniastate stond, nu nog te zien in contouren, onder de rook van Leeuwarden en wel in de maanden juli, augustus en september. De tentoonstelling gaat daarna door naar Zwitserland, Estland, Zweden en Duitsland.

Als extra is er in Bears drie keer de mogelijkheid om de boeiende lezing van Netty Weenink: "Damast uit de kast" bij te wonen. Lezing en tentoonstelling zijn gratis te bezoeken.


Licht en Schaduw
Expositie van hedendaagse hand geweven damasten

Damastweversgilde

Mariakerk Bears (Frl)

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00 - 17.00

juli, augustus, september

Lezing: "Damast uit de kast" door Netty Weenink

zondag 15 en 29 juli, 12 augustus: 14.30

Geen opmerkingen:

Een reactie posten