maandag 25 juni 2018

Couture in Twente - expositie in AlmeloDe basis van de expositie is modieuze dameskleding uit het bezit van het Stadsmuseum Almelo, aangevuld met kleding uit de collectie van museum TwentseWelle en van particulieren. Twentse chic. Een eclectisch beeld uit verschillende perioden. Van een tuniek van tule en gitten uit 1916 en een middagjapon van Ferry Offerman uit 1960 naar de kleding van vandaag.Fantastische kledingstukken en geweldig om te bekijken!


De expositie wordt aangevuld met verschillende accessoires zoals waaiers met o.a. reclame van Bally Shoes, Galeries Lafayette en Veuve Cliquot, die het bovenmodale leven van de happy few destijds vertegenwoordigden. Evenals poederdozen uit de eerste decennia van de 20e eeuw en modern weefwerk.
Ook gaat de expositie in op de manier waarop we met kleding omgaan. Van ooit een enkel, met zorg gekozen kledingstuk, naar een kast vol willekeurig aangeschafte kleren nu. Denken we daar over na? Er ontstaat een tegenzin in die massa kleding, een bewustwording over het nut ervan. Hoe biologisch is een katoenen shirt als het heen en weer getransporteerd wordt over de aardbol? Hoe zit het met kinderarbeid en miserabele werkomstandigheden? Als consument kunnen we daar zeker iets aan doen. Koop bewuster, vermaak, geef het door. En intussen zijn we op zoek naar nieuwe, schonere grondstoffen en manieren om te recyclen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten