maandag 18 juni 2018

Borduren met menselijk haar
Borduren met menselijk haar is een techniek die door Boeddhistische vrouwen al heel lang geleden werd gebruikt. De borduursters gebruikten hun eigen haar als draden en borduurden daarmee op zijde. Het verhaal gaat dat deze traditie begon in de Tang Dynasty in China in de 7e eeuw. Maar in latere eeuwen werd het ook gedaan. Recenter had het gebruik van haarborduurwerk te maken met de verspreiding van de aanbidding van Guanyin, een Chinese godheid voor vruchtbaarheid.
Het haar dat gebruikt werd kwam in de regel van meisjes uit de Chinese etnische minderheidsgroepen (stammen die niet tot de Han-Chinezen behoren). Omdat Chinees haar meestal zwart is, wordt het ook wel ‘Moxiu’, zwartborduurwerk, genoemd.
Tegenwoordig wordt er niet meer exclusief gebruik gemaakt van zwart haar, maar ook allerlei tinten bruin en grijs haar en voor sommige details wordt zelfs wit haar geverfd, bijvoorbeeld om de lippen van Guanyin te borduren met zachtroze gekleurd haar. Het meeste haar hiervoor wordt verzameld onder de etnische minderheden. Het meestvoorkomende haarborduurwerk is echter nog steeds Moxiu.
Een hedendaags centrum voor Chinees haarborduurwerk is te vinden in Dongtai, Jiangsu provincie. Er werken momenteel meer dan 10.000 mensen.

Werkwijze
Voor Chinees haarborduurwerk worden de lange, zwarte haren verzameld en gewassen in een mengsel van eigeel en water. In sommige gevallen wordt het haar geverfd, maar dan gebruikt men meestal lichtgrijs of wit haar. Dit haar wordt als draad gebruikt om te borduren op een fijngeweven stof van katoen, linnen, wol of zijde. De borduurstof wordt vaak met een natuurlijke kleurstof licht getint.
Het borduren met haar vergt veel ervaring, want haar is een heel ander soort draad dan zijde of katoen; het is stugger en breekbaar. Het is natuurlijk ook veel dunner dan gewoon borduurgaren, dus het vraagt om heel precies borduurwerk. Het borduurwerk is niet aftelbaar, maar vrijborduurwerk, zoals bij zijdeborduren. Als hulpmiddel wordt er op de stof eerst een patroon getekend. Door het speciale materiaal is het eindresultaat heel levendig en blijven de kleuren eeuwenlang bewaard.
Na het borduren wordt de achterkant van het werk beplakt met rijstpapier als extra conservering en het gehele borduurwerk op een grotere passe-partout geplakt.
Hieronder een video over hoe dat haarborduren gedaan werd.

< br />Geen opmerkingen:

Een reactie posten