dinsdag 19 juni 2018

Bijzonder textiel: mosselzijdeIn een reactie op een facebookberichtje noemde Mien Boerekamp ‘mosselzijde’. Een heel onbekend textiel, maar op internet was er natuurlijk wel iets over te vinden.


Mosselzijde is een bijzonder kostbaar textiel uit Zuid-Europa. Het wordt gemaakt van de ankerdraden die de zeldzame grote steekmossel afzet om zich vast te hechten aan de bodem. Zodra deze draden in aanraking komen met het zeewater harden ze uit tot keratine. Van deze draden, die 3x zo dun zijn dan een mensenhaar, wordt een bijzonder en zeldzaam textiel gesponnen, dat glanst als goud.Dit proces wordt al meer dan duizend jaar door een en dezelfde familie op het Italiaanse eiland Sardinië gedaan en tegenwoordig is er nog maar één persoon in de hele wereld die dit kan, de 62-jarige Chiara Vigo. 


Elk voorjaar, vergezeld van een traditioneel ritueel (en begeleid door de Italiaanse kustwacht, want de steekmossel is een beschermde diersoort) duikt zij de diepte in om de ragfijne draden van de mossel los te snijden. Ze moet zo’n 100 keer duiken voor een oogst van 30 gram bruikbare draden. Deze draden worden gewassen, geverfd, gesponnen en geborduurd.

Een gezworen traditie verbiedt het verkopen en kopen van het borduurwerk. Het zeldzame en begeerde textiel mag alleen cadeau worden gedaan; het is eigendom van de zee. 


Het productieproces is een zorgvuldig bewaard familiegeheim en wordt al generaties lang doorgegeven van moeder op dochter. De dochter van Chiara ziet het echter niet zo zitten om de traditie voort te zetten. Waarschijnlijk betekent de dood van Chiara dan ook het einde van het bijzondere mosselzijde.


Hieronder een (Italiaans) filmpje, waarin iets van het (rituele) productieproces en een aantal weefsels te zien zijn.

Foto’s: Eliot Stein

1 opmerking: