vrijdag 8 juni 2018

Beschilderde huiden


Voor de introductie van textiele kleding door de Europeanen droegen de Prairie-Indianen in Noord-Amerika kleding van gelooide huiden van herten, kariboes en bizons. Een belangrijk kledingstuk was de bizonmantel, een beschilderde huid met de vacht er nog aan, die, behalve als omslagmantel, werd gebruikt als deken, zadel, tipi bedekking of als ruilmiddel. Deze bizonmantels werden halverwege de negentiende eeuw erg populair in een aantal grote Amerikaanse steden, waar ze o.a. werden gebruikt als bekleding van rijtuigen en sledes of om 'buffalo coats', warme jassen, voor het leger van te maken. Deze populariteit had bijna het uitsterven van de bizon tot gevolg.


'buffalo coat' - Smithsonian Museum

Bij het beschilderen van de huiden was het gebruik dat de vrouwen geometrische motieven toepasten, terwijl de mannen figuratieve tekeningen maakten, maar veel huiden bevatten ook beide. De betekenis van de motieven zijn vaak mysterieus.


Deze huid is beschilderd met de karakteristiek langwerpige driehoek, die naar zowel de speer als de veer verwijst, in de traditionele kleuren zwart, rood en oker. De afbeelding lijkt op het eerste gezicht non-figuratief, maar als je goed kijkt zie je in het midden een vogel met uitgestrekte vleugels, de dondervogel, een Amerikaans fabeldier.


Op deze huid zijn zowel geometrische als figuratieve motieven te zien.


Deze huid is beschilderd met het verslag van een succesvolle oorlog.


Na de komst van de Europeanen veranderde de stijl van de huiden en ze verdwenen uiteindelijk. Deze huid is beschilderd met een combinatie van Indiaanse en Europese motieven. 

foto's: musée du quai Branly

Geen opmerkingen:

Een reactie posten